Könnygázt vetettek be a felfüggesztett elnök hívei ellen Sao Paulóban

Könnygázt vetett be helyi idő szerint hétfőn a brazil rendőrség Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök mintegy háromezer támogatója ellen Sao Paulóban.

A dél-amerikai ország államfőjének a 200 milliós lakosságszámhoz viszonyítva maroknyi híve kukákat gyújtott fel és barikádokat emelt a város utcáin. A fővárosban, Brazíliavárosban mintegy kétezren vonultak az utcákra, hogy szolidaritásukról és támogatásukról biztosítsák Rousseffet.  A demonstrálók “Dilma, gyere vissza” jelszavakat skandáltak.

Rio de Janeiróban néhány százan vettek részt hasonló megmozduláson. A felfüggesztett brazil elnök hétfőn személyesen jelent meg a törvényhozás felsőházának tagjai előtt, és azt kérte a szenátoroktól, hogy szavazzanak a felelősségre vonása ellen. Rousseff ártatlanságát hangoztatta, és arra figyelmeztetett, hogy hazája “egy lépésre van a puccstól”.

A hivatalából május 12-én felfüggesztett Rousseff ellen amiatt indult vizsgálat, mert a 2014-es választás előtt állítólag kozmetikázta a költségvetési adatokat. A szenátus kedden vagy szerdán szavaz a felfüggesztett államfő sorsáról, és egyelőre biztosnak tűnik, hogy meglesz a végleges elmozdításához szükséges kétharmados többség. Ez azt jelenti, hogy az államfői teendőket ideiglenesen ellátó alelnök, Michel Temer 2018-ig Brazília elnöke maradhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez