Kiharcolta a vak tini, hogy tapintható jelzés legyen a bankjegyen

Vegye elő a pénztárcájából a bankjegyeket, majd csukott szemmel tapogassa őket végig! Meg tudja állapítani az értéküket? Ausztráliában semmi nem segítette ebben a vakokat és gyengén látókat – eddig.

A látókkal is óhatatlanul előfordul, hogy összekeverik a bankjegyeket a kasszánál. A vakoknál ez jóval komolyabb probléma lehet. Ráadásul a „jó szándékú” segítők nem átallnak visszaélni a helyzettel és becsapják őket.

Ezt elégelte meg a születése óta vak ausztrál tini, Connor McLeod és 2012-ben édesanyjával petíciót írt. A több mint 57.000 aláírással az Ausztrál Tartalék Bankhoz fordultak, hogy tegyenek látássérülteket segítő jelzéseket a bankjegyekre.

A kérés meghallgattatott és már három napja forgalomban van az első tapintható jelzésekkel ellátott bankjegy Ausztráliában, az ötdolláros. Kis pont egy embernek, de nagy változás mintegy 360.000 látássérültnek az országban.

A problémát különféleképpen oldják meg a világon – emlékeztetett a BBC cikke. Egyes államok különböző méretű papírra nyomtatják pénzüket, mások tapintható jelzésekkel segítik a rászorulókat. Nagy-Britanniában jövőre már a 10 és a 20 fontoson is lesznek ilyenek.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez