Milliónyi méh veszett oda a Zika elleni harcban

Amerikában a méhek tömegesen pusztultak el, miután a Zika-vírus ellen permeteztek Dél-Karolinában.

A tömeges pusztulás a méhek körében hirtelen jött Dél-Karolinában. A kutatók számára kiderült, hogy a méhészetekben a problémát nem természetes jelenség okozta, hanem annál valami sokkal egyértelműbb. Becslések szerint az államban több mint 2,5 millió, a vidék gazdaságainak beporzásáért felelős méh pusztult el.

A helyi Clemson Egyetem kutatói a talajt vizsgálták, hogy kiderüljön, pontosan mi okozta a bajt. Az ok hamar világossá vált: a súlyos betegséget okozó, vírushordozó szúnyogok ellen bevetett rovarölő szer mérgezte meg őket. A múlt héten ugyanis a dél-karolinai Dorchester megyében permetezték a szert, mely emberre egyébként nem ártalmas. Tették ezt annak ellenére, hogy az államban még nem érkezett jelentés arról, hogy bárki megfertőződött volna Zika-vírussal szúnyogcsípés miatt. A megye vezetése pusztán a veszélyt bemutató hírek és félelem miatt döntött az irtás mellett, persze erről előzetesen tájékoztatták a lakosságot – derül ki a Washington Post cikkéből.

Ez ugyanakkor nem vigasztalja a helyi méhészeket, akik elvesztették megélhetésüket. Juanita Stanley egy tévéinterjúban azt mondta: bár a méz eladásából él, a méheket ennél sokkal jobban sajnálja. A megye közben a hét elején egy sajtóközleményben beismerte, hogy ő okozta a méhek tömeges pusztulását.

„Nem vagyunk büszkék arra, hogy ennyi méh elpusztult” – mondta egy tisztviselő a helyi újságoknak.

A naled nevű szer permetezésére nem most került sor első alkalommal. Floridában például több mint 6 millió hektáron szórták szét. A hatóságok ezt azzal indokolták, hogy a szeretnék megfékezni a Zika-vírust.

„Sajnos ez az idegméreg nem tesz különbséget mézelő méhek és szúnyogok között” – mondta a Cornell Egyetem kutatója.

„A repülőgép háromszor haladt el a fák felett, majd a zümmögő hang egyszer csak abbamaradt. Síri csend lett, akár egy hullaházban” – mondta egy méhész az ABC News-nak. Most egy internetes oldalon gyűjtenek aláírásokat, hogy petíciót adjanak be a naled nevű szer permetezése ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez