Teréz anya szentté avatása: Szkopje már nagyon készül a holnapra

Ferenc pápa vasárnap avatja szentté Teréz anyát, aki 1910-ben a török birodalomban született. Albán katolikus családban nevelkedett. Így természetesnek tűnt, hogy apáca lett már tizenhat éves korában.

1929-ben került Indiába. Kolkataban, melyet a brit birodalmi időkben Calcuttának hívtak, szeretetotthont rendezett be, ahova befogadta a haldokló szegényeket is. 1950-ben kezdte meg a működését Teréz anya háza India egyik legnépesebb városában. Teréz anya 1997-ben halt meg.

Különösen szoros lelki kapcsolatban állt II. János Pál pápával. A lengyel pápa azt hangsúlyozta, hogy mindketten Európa keleti feléből indultak és az egész világ érdekében tevékenykedtek. Szkopjéban, a mai Macedónia fővárosában is készülődnek a szentté avatás megünneplésére annak ellenére, hogy ma már csekély ott a katolikusok száma. Így is sokan büszkék a város híres szülöttjére és százezreket várnak a holnapi ünnepségre – írja a Reuters.

Szkopje, Kolkata, Róma – e három város jelképezi Teréz anya pályafutását, melyet Ferenc pápa azzal koronáz meg, hogy szentté avatja az albán apácát.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez