Tévedés: másik országban landolt a repülőgép

Még a legtapasztaltabb legénységet is megzavarhatják az adatszolgáltatási hibák – vonta le a következtetést egy tavalyi esetből az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB).

Az AirAsia X pilótájának Sydneyből Kuala Lumpurba kellett volna elvezetnie az Airbus A330-ast 2015. március 10-én. Végül azonban a maláj főváros helyett Melbourne-be landolt – tájékoztatott ma a The Australian hírportál.

A tévedést vizsgáló dokumentumot most hozta nyilvánosságra az ATSB. Ebből kiderül, hogy útközben problémák támadtak a fedélzeti navigációs rendszerben és a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudták visszarepíteni a gépet Sydney-be.

Bár próbálták kijavítani a problémát, nem sikerült. Sőt, még nagyobb zavar keletkezett a navigációban és már az ellenőrzési rendszer is elromlott. Így a kapitány véletlenül rossz hosszúsági koordinátákat adott meg, ami miatt a gép megfordult a levegőben és Melbourne felé vette az irányt. A hibát pedig nem vette időben észre a legénység.

A légitársaság az esetet példaként használja oktatásai során, amelyeken azóta fejlesztéseket végzett, akárcsak a legénységek fedélzeti felszerelésein.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez