Aszteroidát kutat a NASA űrszondája, két év múlva ér célba

Sikeresen felbocsátották az amerikai aszteroida-mintavételező szondát Cape Canaveralból. Missziója a szakemberek szerint bővítheti ismereteinket a korai Naprendszerről.

A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal (NASA) OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját.

Az űrszonda feladata a tudósok szerint a Földre nézve potenciálisan veszélyes, 1999-ben felfedezett Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához.

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül “utazik” majd, mire a Bennuhoz ér, két évig kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, amelyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg.

A tudósok azért választották a Bennut, mert gyakorlatilag időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.

Csütörtök este szép, tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással.

Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak rá, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

Kép. OSIRIS-REx (Wikipedia)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez