Digitális forradalom Indiában – 20 milliárd dolláros 4G hálózat több, mint egymilliárd embernek

Ingyen használhatják az év végéig a hálózatot azok, akik India leggazdagabb emberének vadonatúj rendszerét választják. Később is csak havi 2,25 dollár (körülbelül 600 forint) lesz az internethasználat díja.

India még nagyon le van maradva: csak minden ötödik felnőtt jut internethez az 1,3 milliárdos országban. Ezen akar változtatni az ország leggazdagabb embere, Mukesh Ambani. Több mint 100 ezer telekommunikációs tornyot épített Indiában, ahol vidéken még ma is szinte lehetetlen internethez jutni. Márpedig a lakosság többsége még mindig a falvakban él. Jelenleg a hálózat a hatalmas ország 80 százalékán érhető el, de ez hamarosan 90-re emelkedik – ígéri Mukesh Ambani.

Aki a maga részéről csak most fedezte fel, hogy az internet nagy üzlet. Tizenöt éve kiszállt a telekommunikációs bizniszből, mert összeveszett a testvérével. Azóta kibékültek. Mukesh Ambani a cég legutóbbi közgyűlésén meghirdette a digitális forradalmat, mely átformálja egész Indiát. A testvérpár vagyonát 26 milliárd dollárra teszik. Szavuk tehát sokat jelent abban a sokvallású és soknemzetiségű országban, ahol a kommunikáció mindennél fontosabb.

Siker lesz-e üzletileg is a most induló rendszer, amely szuper olcsó áraival kíván hódítani? Ez egyáltalán nem biztos, hiszen a hazai vállalkozók mellett ott van a Google és a Facebook is. A két amerikai óriás is igyekszik kedvezményekkel meghódítani a hatalmas piacot, ahol az emberek többségének egyelőre csak nagyon kevés pénze van. A Google ingyen wifi-t kínál a pályaudvarokon, melyek meghatározóak India hétköznapi életében.

India – Kínával ellentétben – nem korlátozza a külföldi óriásokat, de persze azért hazai vállalkozónak lenni itt sem hátrányos. Narendra Modi miniszterelnök a támogatók közé tartozik. De ettől még nem lesz üzleti siker, hiszen az emberek többsége még mindig a megélhetésért küszködik Indiában. Az első számok biztatóak: nagyon nagy az adatforgalom az új hálózaton. Persze az még egyelőre ingyenes.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez