Hogyan vegyünk elnöki posztot 75 ezer euróért ?

Három ellenzéki politikust ennyiért vettek meg Gabonban – állítja az ellenzék.

Jean Ping, aki egykor a rendszer sziklaszilárd támasza volt, beadvánnyal fordult a választási csalás ügyében a hatóságokhoz. Sokáig habozott ezen, hiszen az illetékes testület feje nem más, mint a választáson győztes Ali Bongo anyósa! Az Alkotmánybíróságnál sem számíthat több sikerre, hiszen azt csak pisai ferde toronynak nevezik Gabonban. Döntései ugyanis mindig a hatalom irányába hajolnak.

Mi történt Gabonban, ahol a Bongo család évtizedek óta hatalmon van? Omar Bongo, a papa 1967-től egészen a haláláig,  2009-ig vaskézzel irányította Gabont. Választások voltak ugyan, de az eredmények mindig az elnök sikerét hozták. Hogyan? Gabonnak kilenc tartománya van. Nyolcban többé vagy kevésbé, de betartják a választási törvényeket. A kilencedik a Bongo család vadászterülete, mert onnan jött az öreg Omar Bongo. Megnézték, hogy hány szavazat kell a győzelemhez, és a kilencedik tartomány szállította a szükséges szavazatokat. Eddig ez jól is működött.

Csakhogy idén egy kis baj történt: 60 ezer szavazattal vezetett az ellenzéki jelölt a nyolc tartományban! Ez olyan sok, hogy a kilencedikben nem lehet behozni az előnyt. Hacsak… Két nappal a választások után kiderült: a kilencedik tartományban 99,93 százalék volt a részvételi arány! Ebből a választópolgárok 99,83 százaléka Bongo elnököt támogatta! Vagyis a tartományban mindössze 50 ember szavazott az ellenzékre. Mindeközben országosan 48 százalék volt a részvételi arány. Hogy jött ki ez a szovjet típusú végeredmény? Úgy, hogy a választási bizottság három ellenzéki tagját megvették. Összesen 50 millió CFA ütötte a markukat, ez 75 ezer eurónak felel meg. Így lett Ali Bongo újra Gabon elnöke. Kérdés, hogy meddig?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez