Valóságshow-ból a Bajnokok Ligájába

Ma este veszi kezdetét a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016-17-es versenysorozata. A szakírók várakozásai alapján a Celtic Glasgow csapatában a kezdő tizenegyben szerepel az a Tom Rogic, aki profi futballkarrierjét egy valóságshow-nak köszönheti.

A most 23 éves, szerb felmenőkkel rendelkező támadó középpályás már gyerekkorában megmutatta, hogy ügyesen bánik a labdával. Alsóbb osztályú csapatokban játszott, aztán 2010-ben megváltozott az élete azzal, hogy benevezett a Nike cég „The Chance” (Az esély) nevű versenyére, amelynek keretében 75.000 fiatal közül válogatták ki a legtehetségesebbeket különböző feladatok során. Életüket (benne edzésekkel, interjúkkal) és fejlődésüket az érdeklődők a cég honlapján közvetített videókon keresztül követhették nyomon. A szűkebb listára felkerült fiúkat aztán elküldték a cég által szponzorált futballcsapatok (pl. a Celtic Glasgow) utánpótlásegyütteseihez, ahonnan valóságshow módjára szavazták ki a résztvevőket addig, míg meg nem találták a nyolc nyertest, akik között Tom Rogic volt a legjobb.

A verseny megnyerése után Rogic különböző ausztrál csapatokban játszott, de nem felejtették őt el a Celtic-nél sem. Bár angol, spanyol és belga első osztályú csapatok is érdeklődtek utána, 2013 januárjában a skót csapat spanyolországi edzőtáborában jelent meg és olyan jó benyomást tett, hogy egy héttel később már alá is írhatta náluk a szerződését. Fejlődését azonban ágyéksérülések akadályozták és a felépülés idejére ismét Ausztráliában játszott kölcsönjátékosként. Tavaly nyáron aztán visszatért Glasgow-ba és a mutatott játékával (mely eddig összesen már 20 válogatottságot is eredményezett számára) bejátszotta magát a csapatba. Kedden este valószínűleg az FC Barcelona stadionjában is pályára lép a Bajnokok Ligája mérkőzésen, ami talán az egyik álma volt, amikor benevezett a foci valóságshow-ba.

Szöveg: Laczkó Sándor

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez