Életfogytig elnök maradhat a türkménbasi

Eltörölték a türkmén államfői tisztség betöltésére vonatkozó felső életkori korhatárt, valamint ötről hét évre növelték az elnök hivatali idejét. Ezzel Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök akár haláláig is a posztján maradhat.

Elődjéhez hasonlóan haláláig kormányozhat egy szerdai alkotmánymódosítás értelmében Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök.

A földgázban gazdag közép-ázsiai ország parlamentje és a vének tanácsa is elfogadta a módosításokat, amelyeket Berdimukhammedow azonnal ellenjegyzett. Ezek értelmében eltörölték az államfői tisztség betöltésére vonatkozó 70 éves felső korhatárt, illetve ötről hét évre növelték az elnök hivatali idejét. Emellett lehetővé tették, hogy a jövő évi elnökválasztáson több párt – a demokraták, a gazdák és az iparmágnások, illetve vállalkozók – jelöltje indulhasson.

A jelenleg 59 éves Berdimukhammedowot pusztán a korhatár akadályozta abban, hogy a választásokat sorra nyerve élete végéig vezesse az ötmillió lakosú Türkmenisztánt.

Az elnök hivatali idejének második ciklusa 2017-ben jár le. Berdimukhammedow a rendkívüli személyi kultuszt kiépítő “türkménbasiként”, minden türkmének atyjaként tisztelt Saparmurat Niyazovot követte az elnöki székben annak 2006-os halála után. Az abszolút hatalommal bíró elnököt, aki egyben a világ egyik legelzártabb országának számító Türkmenisztán kormányfője és hadseregének főparancsnoka, 2012-ben a szavazatok 97 százalékával választották újra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez