Luxusjachttal ápolnák gazdasági kapcsolataikat a britek

Húsz év után helyeznék ismét működésbe II. Erzsébet brit királynő nyugdíjba küldött luxusjachtját, amiből úszó nagykövetséget hozna létre egy Brexit-párti politikus. Az elképzelés olyannyira komoly, hogy hamarosan a brit parlament is megvizsgálja a lehetőségét.

A HMY Britannia szolgálatba állításának ötlete Jake Berry konzervatív parlament képviselőtől származik, akik szerint a királynő egykori luxusjachtja kitűnő diplomáciai eszköz lenne az új külgazdasági kapcsolatok felkutatására és a jelenlegiek ápolására. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a királynő jachtja korábban több hasonló feladatot is ellátott. 1991 és 1995 között számos kereskedelmi és gazdasági tárgyalást is lebonyolították már a hatalmas hajón, és ezek körülbelül 3 milliárd fontot hoztak a szigetországnak.

jachtmap1

Boris Johnson brit külügyminiszter egyik közeli munkatársa is megerősítette, hogy tényleg foglalkoznak a királynő egykori jachtjának diplomáciai szolgálatba állításával. A forrás ráadásul azt is elmondta, hogy Boris Johnsonnak kifejezetten tetszik az ötlet, és támogatja az elképzelést. A HMY Britannia ugyanis több mint egy hajó, Nagy-Britannia egyik legismertebb szimbóluma, amelynek szolgálatba állítása „erőteljes üzenet” lenne a világ számára.

3

A HMY Britannia több mint 40 évig, 1954-től 1997-ig szolgálta a brit uralkodócsaládot, ez idő alatt pedig több mint egy millió tengeri mérföldet tett meg.  Jelenleg Skóciában, Edinburgh egyik kikötőjében vesztegel, múzeumként funkcionál. Az elmúlt 20 évben a szigetország egyik legnépszerűbb nevezetességévé nőtte ki magát. Évente körülbelül 300 ezer látogató keresi fel a hajót, amely továbbra is régi pompájában tündököl, jól karbantartva.

A brit parlament október 11-én fogja megvitatni Berry képviselő elképzelését a HMY Britanniáról, és egy megvalósíthatósági tanulmányt is készít a hajó működésbe állításáról és üzemeltetéséről. A tervek szerint a hajó átalakítását kizárólag privát befektetők, üzletemberek adományaiból finanszíroznák, az adófizető polgárok pénzét kímélve.

 

kép:maritimequest,

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez