Fiát várta a suliból a tévedésből lelőtt férfi

Az Egyesült Államok egyik déli szövetségi államában, Észak-Karolinában zavargások törtek ki, miután egy rendőr lelőtt egy afroamerikait.

Az észak-karolinai Charlotte városában rendőrök intézkedés közben lőttek agyon egy férfit, még kedd délután, estére pedig már szinte lángba borultak a város utcái.

A rendőrök délután érkeztek egy háztömbhöz, hogy letartóztassanak egy körözött férfit. Az intézkedő rendőrök beszámolójából kiderült, hogy a 43 éves Keith Lamont Scott nem volt azonos a körözött bűnözővel, ám amikor kiszállt az autójából, fegyver volt nála, és mivel azt hitték, közvetlen fenyegetést jelent számukra, egyikük azonnal lőtt.

Az agyonlőtt férfi családja szerint a rendőrök nem úgy adták elő az esetet, ahogyan valójában történt, mert a férfinél nem fegyver, hanem könyv volt, és éppen az iskolából hazatérő fiát várta.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben, kedd este azonban Charlotte utcáit tüntetők lepték el, és utakat zártak el. A kiérkező rendőröket körbevették, többet közülük megsebesítettek. A gázmaszkos rendőrök könnygázgránátokat vetettek be.

A rendőrség nyilvánosságra hozta: nemcsak az áldozat, hanem az őt agyonlövő rendőr is afroamerikai. A rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették.

Péntek este az oklahomai Tulsában is agyonlőttek a rendőrök egy afroamerikait, a 40 éves Terence Crutchert. A férfi autója lerobbant az út közepén, az arra járó rendőrök pedig megálltak kideríteni, mi történt. Amikor kiszálltak, Crutcher állítólag agresszívan közeledett feléjük, és nem követte a hatósági utasításokat. A lövést egy 42 éves rendőrnő, Betty Jo Shelby adta le azután, hogy az afroamerikai férfi nem ereszkedett térdre, sőt az autójába nyúlt valamit keresve. Később kiderült, hogy Crutchernél egyáltalán nem volt fegyver, a nyomozók viszont kábítószerre bukkantak a járműben. A tulsai rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.

A Crutcher család és ügyvédje azt állítja, hogy egy hétfő délután nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint Crutcher kezei a levegőben voltak már, mikor eldördült a lövés, azaz egyértelműen rendőri túlkapás történt. A család békés tüntetésre szólított fel a hatalommal való visszaéléssel szemben.

A helyi rendőrőrs előtt több százan követelték Shelby elbocsátását kedd este, rendbontás nem történt.

A múlt héten fegyveres rabláshoz riasztott rendőrök lőttek agyon egy fekete fiút, aki, mint később kiderült, az éles fegyverre megszólalásig hasonlító légpisztolyt vett elő. Pár hónapja pedig egy földön fekvő, a kezeit magasba emelő, fegyvertelen fekete férfit lőtt meg egy rendőr. A fekete férfi szakápoló volt, aki egy autista embert próbált rábeszélni, hogy térjen vissza az otthonba, ahonnan megszökött. Amikor a sebesült férfi kérdőre vonta a rendőrt, hogy miért lőtt rá, az csak annyit mondott: nem tudom.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez