500 kung-fu nővér a nőkért kerekezett át a Himaláján

Bár egyetlen biciklitúra nem változtatja meg a világot, de talán egy-egy embert változásra sarkalhat – gondolták a nepáli Drukpa buddhista iskola nővérei. Így tekertek le 4.000 kilométert a Himalájában a női egyenjogúság érdekében.

Miután tavaly április 25-én 7,9 erősségű földrengés rázta meg Nepált, 7.652-en meghaltak, 16.390-en megsérültek és körülbelül 200.000 lakóház megsemmisült. A katasztrófából következő menekültáradat nyomán az embercsempészet is kivirágzott. A New York Times adatai szerint csak a rengést követő három hónapban 725 embert csempésztek át Indiába.

Az embercsempészet és a földrengés okozta gazdasági problémák könnyen lányaik értékesítésére csábítják a nincstelenné vált családokat. A nőket fenyegető veszélyekre sajátos módon hívta fel a figyelmet a Drukpa buddhista iskola: 500 nővér 4000 kilométeres utat tekert le a Himaláján keresztül, hogy még az isten háta mögötti falvakban is beszéljenek a nők jogairól.

A hétvégén véget ért küldetés (yatra) nemcsak a hosszú, kemény terep miatt érdekes. A Drukpa buddhista iskola – Facebook oldalukat itt találja – eredetileg konyhai és takarítói feladatokat szánt nőtagjainak. Vezetőjük, Gyalwang Drukpa azonban a spirituális tanítások elsajátítására is ösztönözte a nővéreket. Sőt még azzal a tilalommal is leszámolt, hogy nők harcművészettel foglalkozzanak. Így lettek az iskolának kung-fu nővérei.

Narancssárga biciklis ruhájukban összesen 500-an indultak útnak júliusban Katmanduból az észak-indiai Leh-be. A csapatot csak néhány férfi, köztük őszentsége Gyalwang Drukpa kísérte. Az új helyszínre megérkezve imádkoztak és a női egyenjogúság mellett a környezetvédelem igéit is hintették.

Kép: Facebook/Drukpa.Order

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez