Űrkutatás: visszatér a régi tantárgy az iskolába

Olga Vasziljeva augusztus óta irányítja az oktatási minisztériumot Oroszországban. Nem egy érdekes javaslatot tett már az elmúlt alig egy hónapban. Például szűkítené az elfogadható első osztályos tankönyvek listáját, a héten pedig az űrkutatásról nyilatkozott.

Akármilyen típusú is volt az orosz középfokú iskola a 20. században, az űrkutatást tanította. Sőt, már az 1917-es forradalom előtt 45 különböző csillagászati tankönyv volt forgalomban orosz nyelven. A hagyomány és az űrkutatás a közoktatásban egészen a Szovjetunió felbomlásáig folytatódott – írta meg a RIA Novosztyi állami hírügynökség egy korábbi cikke.

Annak idején heti egy tanórán foglalkoztak az űrkutatással az orosz iskolások – emlékeztette az újságírókat a héten Vasziljeva miniszter asszony. Ez a szerinte nagyon hasznos tantárgy azonban az 1990-es években kikopott az iskolákból. Mivel nem voltak megfelelő tankönyvek, a téma átcsúszott a földrajz és a fizika órákra.

„Kétségtelen, hogy ezt az egy tanórát vissza kell hozni. Egyelőre még nem tudom, hogyan, de hogy ez meg fog történni, az biztos, 100 százalék”

– idézte Vasziljevát a TASZSZ hírügynökség. Az is tény, hogy az orosz űrkutatási központ (Roszkoszmosz) Facebook-adatlapján üdvözölte az ötletet.

Kép: pixabay

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez