Nőuralom – a férj vendég a háznál

Több mint 800 éve irányítja a szebbik nem a Minang törzs életét, így jelenleg őket tekintik a legrégibb matriarchális társadalomnak az egész világon.

Nyugat-Szumátrán – a jelenlegi Indonéziában – a haldokló király nejére hagyta, hogy három fia közül válasza ki a legalkalmasabbat az uralkodásra. A királynő saját magát érezte a leginkább felkészültnek. Így kialakult a nőuralom, mely a mai napig tart Szumátra szigetének nyugati részén.

Szumátra különben az iszlám egyik fellegvára Indonéziában, de a nők bátran ellenállnak a férfiuralomnak. Az esküvő például az iszlám szertartás szerint zajlik, de a menyasszony otthonában. Nem a férfi, hanem az asszony a család feje. Ő a földek és a ház tulajdonosa. Hát a férj kicsoda? Vendég a háznál. Tőle azt várják el, hogy időről időre hazaadjon pénzt a gyerekek felnevelésére. A gyerekek alig ismerik az apjukat, nevüket is az anyjukról kapják.

A minangok szent állata a bivaly. A középkor folyamán háború tört ki, amikor a szomszédos törzs el akarta foglalni az országot. A leleményes királynő azt javasolta: ne az emberek öljék egymást, hanem egy-egy bölény mérkőzzön meg a két közösség nevében. Ez is történt. Győzött a Minang bivaly, mely így szent állat lett. Már többször megjósolták a nőuralom végét, hiszen mind a hindu, mind a keresztény, mind pedig az iszlám vallás férfiközpontú. A Minang törzs mindezt beolvasztotta ősi hitrendszerébe, de a lényeg változatlan maradt: a nők uralkodnak, a férfiak csak vendégek a családi otthonban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez