Hackelik az amerikai elnökválasztást az oroszok

Az amerikai Demokrata Párt egyik szenátora és egy képviselője a hírszerzési bizottságokból arra a következtetésre jutott, hogy orosz hírszerző ügynökségek “komoly és összehangolt erőfeszítéseket” tesznek a közelgő amerikai elnökválasztás befolyásolására.

A Dianne Feinstein szenátor és Adam Schiff képviselő által csütörtökön kiadott közös közlemény messzebb megy az Obama-kormánynál Moszkva megvádolásában azzal, hogy az utóbbi időben többször betört amerikai demokrata párti intézmények számítógépes rendszerébe.

A Demokrata Országos Bizottságnál és a Demokrata Kongresszusi Kampánybizottságnál szövetségi nyomozás folyik kibertámadások gyanúja miatt. Ezenkívül legalább két államban betörtek a választási rendszer adatbázisába.

“Tájékoztatókon kapott információk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az orosz hírszerző ügynökségek komoly és összehangolt erőfeszítéseket tesznek az amerikai elnökválasztás befolyásolására. Ezen erőfeszítések révén mindenképpen el akarják érni, hogy kétséget keltsenek a választás biztonságával kapcsolatban, de lehet, hogy a választás eredményét is befolyásolni akarják. Más logikát nem látunk az oroszok viselkedésében” – írta a két kaliforniai demokrata kongresszusi tag, és felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rendelje el a politikai intézmények hackelésének beszüntetését. Moszkva mindig tagadta, hogy ilyet tenne.

Az Egyesült Államok hivatalosan még soha nem vádolta Oroszországot a Demokrata Párt e-mailjeinek meghackelésével, de arra a Fehér Ház már nyilvánosan is utalt, hogy tőle független nyomozók ezt állítják. Elemzők úgy vélik, ha a washingtoni kormány is bizonyítottnak látja ezt, válaszul szankciókat vethet ki Oroszországra.

Kép: flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez