Kubai bázis: újra megközelítik 150 kilométerre az Egyesült Államokat az oroszok?

Visszatérnének Kubába az oroszok – pendítette meg a minap Nyikolaj Pankov hadügyminiszter-helyettes. Még mielőtt az 1962-es kubai rakétaválság réme vetülne fel bennünk, érdemes megvizsgálni a mai körülményeket.

Az egykori szovjet bázisok helyén újabb katonai támaszpontok nyitását fontolgatja az orosz védelmi tárca – jelentette be pénteken Nyikolaj Pankov hadügyminiszter-helyettes a Dumában. Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország mellett Kuba is szóba került.

Eredetileg 1962-ben építettek a szovjetek elektronikus lehallgató központot Havanna külvárosában, Lourdes-ban. Így célozhattak meg rakétákat alig 150 kilométerre az Amerikai Egyesült Államok határaitól még ugyanabban az évben, a híres rakétaválságban. A központot a rendszerváltás után is működtették az oroszok, egészen 2001-ig. Akkor jelentette be Vlagyimir Putyin a kubai és vietnami bázisok bezárását.

Vietnammal már 2013-ban megállapodott Moszkva egy közös bázis létrehozásáról Cam Ranh-ban. Hogy Havannával mikor kerülne sor hasonlóra, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a The Moscow Times szerint több tényező is akadályozhatja az egyezkedést.

Először is hosszú idő után végre enyhülésnek indult Kuba és az Egyesült Államok viszonya. Nem biztos, hogy a jól fizető amerikai turistákat bizonytalan rubelekre cserélné Kuba. Egyelőre nem tudni, mennyit szánna az esetleges katonai központra Moszkva. Mindenesetre gazdaságilag most erősen meg van kötve a keze a válság és az olyan külföldi katonai akciói miatt, mint a szíriai vagy a kelet-ukrajnai.

Kép: Plakát a kubai-szovjet barátságról (Wikipedia)

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez