Exodus a Cityből: már 2017 elején elkezdődhet …

Erre figyelmeztették az óriásbankok londoni főnökei a brit kormányt. Ha a britek a hard Brexit mellett döntenek, akkor a londoni Cityből azonnal megkezdődik a menekülés. Londonban bankárkonferenciát rendeztek a Brexitről, és ezen a kormány képviselője igyekezett mindenkit megnyugtatni: Theresa May miniszterelnök számára abszolút prioritás az európai útlevél megőrzése.

A probléma az, hogy a kormányfő a konzervatívok konferenciáján a bevándorlás korlátozását nevezte abszolút prioritásnak. Ez pedig gyakorlatilag kizárja azt, hogy Nagy-Britannia bent maradjon az 500 milliós uniós piacon és a City bankárai élvezhessék ennek előnyeit. James Bardrick, az amerikai Citibank londoni főnöke viszont nem kertelt: nem az a kérdés, hogy megyünk-e, hanem az, hogy mikor.

Miután Theresa May márciusra igérte a kilépési gomb megnyomását, ezért a bank fontolóra veszi, hogy ügyletei egy részét áthelyezi a kontinensre már 2017 első negyedévében. Ugyanerre utalt Rob Rooney, a Morgan Stanley londoni főnöke is. Nemcsak a pénzről van szó, hanem arról a hangulatról, mely a Brexit szavazás nyomán kialakult egész Nagy-Britanniában. 1945 óta most először fordult elő, hogy Nagy-Britannia a globalizációval szembehelyezkedett – hangsúlyozta a Lloyds biztosítótársaság főnöke. John Nelson szerint a kormányzatnak nagyon gyorsan meg kell változtatnia a hangnemét!

London ugyanis azzal lett Európa pénzügyi központja és New Yorkkal egyenrangú szereplő a globális pénzpiacon, hogy a globalizáció élharcosa volt. Ha ennek hátat fordít, akkor sokan Nagy-Britanniának fordítanak hátat! Simon Kirby, a kormány pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó minisztere igyekezett mindenkit megnyugtatni: a City érdekei abszolút prioritást jelentenek Theresa May számára is. Hamarosan kiderül, hogy a miniszterelnök asszony szavai és tettei milyen viszonyban állnak egymással. A City mindenesetre közölte: őket a tények érdeklik. Ha nem lesz 500 milliós piac, akkor exodus kezdődik, és az óriásbankok már 2017 elejétől olyan helyre költöznek, ahol nincs veszélyben az európai útlevél …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez