Miért nem jó, ha Pompeji romjain randalíroznak magyarok?

Pompeji romjain bohóckodó magyar turisták viselkedésén háborog az olasz sajtó. A témában Medgyesi Konstantin történész és Kis Róbert Richárd turisztikai szakújságíró voltak a TV2 Mokka vendégei.

A Facebookon tűnt fel először az a 6 magyar turista, akik Pompejiben felmásztak egy ásatáson feltárt ókori bazilika romjaira, majd ott több mint egy óráig pózoltak, szórakoztak.

Dr. Kiss Róbert Richard szerint azzal együtt, hogy nyilvánvalóan nem illik történelmi helyszíneken ugrálni, lényeges kárt nem okoztak a turisták az ókori leletekben. Turisták illetlen viselkedése más országokban egyébként nem csak a magyarokra jellemző, de nyilvánvalóan nem fest jó benyomást rólunk.

„Azt gondolom, hogy mivel károkozás nem történt, komolyabb rendőrségi ügy nem lesz a dologból, de az biztos, hogy országimázsként nem egy szerencsés dolog” – mondta.

fsefgvdf

Medgyesi Konstantin történész szerint a pompeji romváros olyan hatalmas terület, hogy sajnos nem mindenhol tud ott lenni biztonsági őr, hogy megakadályozza az ilyesmit.

A magyar turisták esete ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az utazók a világon szinte mindenhol képesek óriási károkat okozni. Egy lengyel turista például egy kiállítás festményét egészítette ki kedve szerint – mesélte Dr. Kiss Róbert Richard. Délkelet-ázsiai országok pedig a kínai turistákról rettegnek az idegenforgalomban. Több országban miattuk már kis könyv jelent meg, hogyan érdemes viselkedni.

„A turista gyűjtő, tehát mindenhonnan szeret valamit hazavinni. Ez lehet műtárgydarab, vagy cseppkő. Ez általános magatartás” – tette hozzá.

Ha kíváncsi a részletekre, nézze meg a TV2 Mokka riportját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez