Kárpótlást kapnak a brit polgárok, akiket líbiai kadétok erőszakoltak meg Cambridge-ben

Több tízezer fontot fizetett ki a brit védelmi minisztérium két áldozatnak és a többieket is kárpótolni fogja, akik a líbiai katonai segélyprogram áldozatai lettek Nagy-Britanniában. 2014-ben 300 tiszti iskolás érkezett Líbiából Cambridge környékére, ahol a brit védelmi minisztérium ki akarta képezni Líbia Kadhafi utáni tisztikarának egy részét. A 13,9 millió fontos program kudarcba fulladt, a kadétokat határidő előtt hazaküldték.

Mi történt 2014-ben Cambridge-ben?

Két kadét megerőszakolt egy férfit a város egyik parkjában. Őket fejenként 12-12 éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Úgy támadtak, mint a vadászkutyák a sebzett vadra – mondta az ügyész a tárgyaláson. A bűnösök ma is ülnek. Néhány társuk négy tinédzser lányt erőszakolt meg. Ők rövidebb büntetést kaptak, már hazamehettek. Az esetek nagy felháborodást keltettek egész Nagy-Britanniában. Ezért a kadétokat hazaküldték és közölték: véget vetnek a 2.000 líbiai katona kiképzését célzó programnak Nagy-Britanniában, a többiek már ne is jöjjenek.

Közben Líbiában tovább dúl a polgárháború, melynek célja kezdetben Kadhafi diktatúrájának a megdöntése volt. 2011-ben Kadhafit brutálisan meggyilkolták. Azóta a törzsek egymásnak estek, az állam pedig szétesett. 2012-ben az USA nagykövetét is meggyilkolták Bengáziban. Az arab tavasz Líbiában sem érte el a célját: a diktatúra megdöntését egyáltalán nem valamiféle demokratikus kibontakozás követte. A nyugati hatalmak pedig közben szépen csendben lemondtak Líbiáról, melynek kadétjai szexuális bűncselekményeket követtek el Cambridge városában.

A fotón a Bassingbourn Barrack – itt folyt a kadétok képzése

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez