Visszafizeti-e a Wall Street farkasáért kapott 25 millió dolláros gázsit Leonardo di Caprio?

Erre kíváncsi mindenki, miután a hollywoodi színész sajtósa közölte: Leonardo di Caprio mindenben együttműködik a washingtoni igazságügyi minisztériummal abban a vizsgálatban, mely Malajzia állami alapjának a botrányát vizsgálja.

A washingtoni hatóságok 3,5 milliárd dollárt keresnek az 1MDB nevű malajziai alapon, melyet 2009-ben Nadzsib Razak miniszterelnök alapított. Elvben az egymilliárd dolláros alaptőkével induló alap célja Malajzia gazdasági fellendítése volt, de a valóságban a kormányfőnek és környezetének a meggazdagodását szolgálta.

De hogy került a képbe Leonardo di Caprio? Úgy, hogy a malajziai alap volt a Wall Street farkasa című film főszponzora. Maga a színész a szerepért Golden Globe-díjat kapott és persze 25 millió dolláros gázsit. A díj átvételekor büszkén említette meg a film készítői között malajziai barátait is, akik az 1MDB vezetői voltak. Egyikük a miniszterelnök unokaöccse. Aki nemcsak a filmet támogatta, de a Leonardo di Caprio környezetvédelmi alapítványt is.

Rögtön felmerül az adócsalás gyanúja. Leonardo di Caprio már júliusban jelezte: kész együttműködni a hatóságokkal a vizsgálat során. Akkor az Egyesült Államokban több mint egymilliárd dollár értékben foglalták le a kétes hírű malajziai alap vagyonát. A pénz legnagyobb része részvényekben volt, de nagy értékű ingatlanok is szerepeltek a portfólióban. Nem beszélve arról, hogy Vincent van Gogh és Claude Monet festményeit is megvásárolta a malajziai alap. De ez még csak egy része a pénzmosással és korrupcióval gyanúsított alap vagyonának. Az igazságügyi minisztérium Washingtonban összesen 3,5 milliárd dollárt keres.

Különösen kíváncsi arra a csaknem 700 millió dolláros tételre, melyet állítólag maga Nadzsib Razak miniszterelnök kapott. Miközben Amerikában egyre kíváncsibbak a malajziai alap működésére, magában Malajziában méla csend honol a tájon. Miért? A szigorúan kézben tartott ügyészség ugyanis nem látott semmiféle problémát. Igaz, hogy ehhez le kellett cserélni a rendkívül szervilis főügyészt egy megértőbb közszolgálati tisztviselőre.

Maga a miniszterelnök azt mondta Malajziában, hogy nem tud az egészről semmit. Amikor a külföldi sajtó rámutatott a csaknem 700 millió dollárra, akkor hirtelen emlékezni kezdett. Csakugyan volt egy ilyen összeg a számláján, de ő nem nyúlt hozzá. Hála a sajtó figyelmeztetésének, vissza is került a pénz a helyére. De hova? – kérdezi tapintatlanul az ellenzék Malajziában. A miniszterelnök hallgatásba burkolózik: a vizsgálat lezárult, felejtsék el! Az ellenzék nem ily feledékeny: november 19-én nagy tüntetést tartanak tiltakozásul a kormányzati korrupció ellen. Várják Leonardo di Capriót is, vagy legalább a pénzét, melyet a miniszterelnök különleges fejlesztési alapjától kapott Malajziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez