Sikolyok a sötétben – két földrengés Itáliában (videóval)

Rómában és Olaszország északi határainak közelében is érezni lehetett a két erős földrengést, melyek hatalmas károkat okoztak. Olaszország közepén Perugia környéke járt a legrosszabbul: sok ház összedőlt, műemlék épületek rongálódtak meg.

Az 5,4 illetve 6,1 erősségű egymást követő két földrengés nagy pánikot okozott, hiszen megszűnt az áramszolgáltatás. A sötétben az emberek kirohantak az utcára, mert attól féltek: a régi házak összedőlnek. Augusztusban ez történt az amatricei földrengés során: ott 270 ember maradt holtan a romok alatt!

A katasztrófavédelem főnöke most csak egy halálos áldozatról számolt be: a 73 éves férfi szívrohamot kapott félelmében. Olaszország hagyományosan földrengés sújtotta övezetnek számít Európa déli részén. A házakat ezért már földrengésbiztosnak építik meg. A régi épületek viszont nem biztonságosak. Bár a földrengések meglehetősen rendszeresek Itáliában, de a károkat csak nagyon lassan számolják fel. Az újjáépítés évekig tart. A legutóbbi amatricei földrengés után az olasz sajtó tele volt olyan hírekkel, hogy a maffia igen aktív az újjáépítési pénzek lenyúlásában.

Hivatalosan ezt természetesen cáfolták, de Itáliában nagy a szkepticizmus az állam működését illetően. Renzi miniszterelnök népszavazáson kéri ki az olasz polgárok véleményét a fontos reformokról. Ha megszavazzák a reformokat, akkor Itália nagy lépést tehet előre afelé, hogy korszerű állammá váljon. Ha viszont elutasítják a reformokat, akkor politikai földrengés várható, melyet káosz követhet az Európai Unió egyik legfontosabb országában, Itáliában.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez