Ezek a világ leggazdagabb városai

A brit fővárosban él a legtöbb dollármilliárdos (62) és az itteni polgárok összesített vagyona meghaladja a 2700 ezer milliárd dollárt! A New World Wealth elkészítette a 2016-os listát, mely nem hozott nagy áttörést: Európa visszaszorulóban és Ázsia feljövőben. London továbbra is az első, de a gazdagok száma 4%-kal csökkent …

Nehéz összeszámolni, hogy egy világvárosban élők összes vagyona mennyi. A dél-afrikai New World Wealth azonban azt állítja: neki sikerült többé-kevésbé pontosan megállapítania, hogy egy-egy nagyváros lakóinak mennyi pénzük van ingatlanban vagy értékpapírban, esetleg készpénzben. Bankszámlán nagyobb összegeket csak kevesen tartanak a nyomorúságosan alacsony kamatlábak miatt.

London tehát továbbra is világelső – megmentve ezzel Európa becsületét. A másik két európai város: Frankfurt és Párizs a tizenötös lista végén szerénykedik. Jönnek felfelé az ázsiai óriások: az elmúlt évtizedben Mumbai, Peking, Sanghaj és Sydney produkálta a legnagyobb fejlődést. Az előrejelzések szerint Mumbai, az egykori Bombay lesz a következő évtized egyértelmű sztárja. India gazdasági fővárosa ugyanis minden tekintetben gyorsan növekszik: a lakosság száma és vagyona is gyorsan gyarapodik. Másutt a városi lakosság létszáma inkább stagnál…

New York a második a világ vetélkedőjén: 2600 ezer milliárd dollárral. A harmadik helyen Tokió áll 2200 ezer milliárddal. Érdekes, hogy Amerika második leggazdagabb városa San Francisco – és nem Los Angeles vagy mondjuk Chicago. San Francisco 1900 ezer milliárd dollárral a negyedik leggazdagabb város a világon. A szakértők ezt az előkelő helyezést az informatikai forradalommal magyarázzák, hiszen ennek központja változatlanul San Francisco környéke Kaliforniában.

A feltörekvő Kína két nagyvárosa következik ezután: Peking és Sanghaj fej-fej mellett halad, 1800 illetve 1600 ezer milliárd dollárral. Los Angeles jön ezután, majd Hongkong és Szingapúr. Chicago, Sydney, Frankfurt, Mumbai és Párizs zárja a leggazdagabb városok listáját. Érdekes, hogy Svájc nem szerepel. Nyilvánvalóan azért, mert Zürich vagy Genf túlságosan kis város ehhez. A tizenötös listán mindössze egy olyan város kapott helyet, ahol a lakosság száma nem haladja meg az egymilliót: ez Frankfurt Németországban. A jövőben távolról sem biztos Frankfurt vagy Párizs helye ebben az elitben, hacsak a Brexit következtében nem veszik át részben London szerepét, mely viszont elveszítheti előkelő világelsőségét, ha Nagy-Britannia elhagyja az 500 milliós uniós piacot.

(Visited 2 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Video online

    A szakértők ezt az előkelő helyezést az informatikai forradalommal magyarázzák, hiszen ennek központja változatlanul San Francisco környéke Kaliforniában.
    http://www.videoonline.pk/

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez