A NATO is beszáll a Sophiába

A NATO felajánlotta logisztikai támogatását és információkkal segíti az Európai Uniónak a Földközi-tenger középső medencéjében az embercsempész-hálózatok felderítésére és felszámolására indított, Sophia fedőnevű haditengerészeti műveletét – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tárgyalását követően csütörtökön Brüsszelben.

Stoltenberg elmondta, a NATO hajói és repülőgépei két héten belül megérkeznek a Földközi-tenger érintett medencéjébe. A katonai szövetség és az Európai Unió együttműködése sosem volt ennyire szoros. Az együttműködés nagyban hozzájárul az Európai Unió külső és belső biztonságához, amely erősebb Európát, ezáltal erősebb NATO-t jelent – mondta.

A tanácskozás nagyban hozzájárult az esetleges párhuzamos intézkedések és tevékenységek elkerüléséhez a hatékonyabb fellépés érdekében – tette hozzá a főtitkár.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a NATO számára nagyon hangsúlyos az iraki szerepvállalás. Az észak-atlanti szövetség felderítéseket végez, valamint légi felvételek és egyéb információk átadásával segíti az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen vezetett koalíciós erők munkáját. A tagországok némelyike már az ülésen bejelentette, hogy légi, szárazföldi és tengeri csapatokkal is kész hozzájárulni a NATO erőfeszítéseihez – tette hozzá. Elmondta továbbá, hogy döntés született arról is, hogy a katonai szövetség kiképző és képességfejlesztő tevékenységet kezd Irakban.

Jens Stoltenberg elmondta azt is, hogy a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón hozott döntések végrehajtásával kapcsolatban a katonai szövetség tagállamai megegyeztek a kanadai, amerikai, német és a brit haderő vezetésével abban, hogy 2017 tavaszán megerősítik a NATO baltikumi és lengyelországi jelenlétét.

A főtitkár aggodalmát fejezte ki Moszkva gyakran kiszámíthatatlan katonai tevékenysége miatt. Elmondta, Oroszország nyugati határainak közelében be nem jelentett hadgyakorlatokat tart és haditechnikát mozgat nemzetközi megfigyelők jelenléte nélkül. Moszkva tevékenységére a NATO “megfontolt és felelős módon válaszol” – hangsúlyozta a főtitkár.

A katonai szövetség tájékoztatása szerint Lettországba kanadai vezetés mellett Albánia, Olaszország, Lengyelország küld katonákat. Litvániába pedig német vezetés mellett Belgium, Horvátország, Franciaország, Hollandia, Norvégia és Luxemburg. Észtországban brit vezetés mellett dán és francia katonák vesznek részt a műveletben. Lengyelországban amerikai vezetés mellett Románia és a Nagy-Britannia egységei lesznek jelen.

A NATO főtitkára hangsúlyozta, a nemzetközi jelenlét félreérthetetlen üzenetet hordoz: egy NATO-tagország megtámadása minden tagállam megtámadását jelenti. Hozzátette, a szövetség azt teszi, amit mond, betartja ígéreteit.

A NATO minden összeütközést kerülni szeretne, ezért – és a feszültség fokozódása miatt – a katonai szövetség még fontosabbnak tartja, hogy a lehető leghamarabb nagyköveti szinten folytathassa a párbeszédet Oroszországgal.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez