Tűzbe és vérbe akarja borítani a Nyugatot az Iszlám Állam szorongatott vezére

Moszul ostroma óta először szólalt meg a Kalifa, akinek hollétéről senki sem tud semmi bizonyosat. Abu Bakr al Bagdadi hangfelvételen buzdítja a dzsihádharcosokat, akik mindinkább vesztésre állnak az iraki városban.

Az egykor kétmilliós Moszult 40 ezer iraki és kurd katona támadja a szárazföldön. A levegőből segíti őket a nemzetközi légierő. Elvben 60 állam vesz részt az Iszlám Állam elleni koalícióban, de közülük sokan jobban utálják egymást, mint a fanatikus dzsihádharcosokat. Erdogan török elnök csapatai készen állnak arra, hogy csapást mérjenek Moszul városára. A törökök attól tartanak, hogy a kurdok túlságosan is megerősödnek, ha döntő szerepük lesz Moszul elfoglalásában. Irak és az USA óva intette Erdogan elnököt attól, hogy általános offenzívát indítson Moszul elfoglalására.

Közben a magát Kalifának nevező Abu Bakr al Bagdadi arra hívta fel a dzsihádharcosokat, hogy a nyugati nagyvárosokban hajtsanak végre terrorakciókat, válaszul a Moszul elleni támadásra. A nagy franciaországi és belgiumi merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, noha máig nem lehet pontosan tudni: ki és hogyan szervezte meg az átfogó támadássorozatot Európa nyugati részén. Geraszimov tábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke mindenesetre kiadta a jelszót: minden menekülő dzsihádharcost meg kell ölni! Oroszország Aszad szíriai elnököt támogatja a konfliktusban. Az Iszlám Állam Szíria és Irak területén működik. Korábban pénzzel és fegyverrel támogatták Amerika egyes arab szövetségesei. Washington nyomására ez a támogatás megszűnt. Azóta az Iszlám Állam defenzívába szorult. Ezért is szólított fel a Kalifa most minden dzsihádharcost az önfeláldozó harcra.

Közben Washingtonban, Moszkvában és Ankarában már az Iszlám Állam utáni időket tervezgetik, de a nagyhatalmak álláspontja igen messzire esik egymástól. Erre alapozza számításait a kalifa, Abu Bakr al Bagdadi, aki szeretné a harc súlypontját a Közel-Keletről a Nyugatra áthelyezni – komoly fejtörést okozva a terrorelhárítóknak az Európai Unióban, az USA-ban és Oroszországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez