Kadhafi árnya kísérti Sarkozyt, aki újra elnök szeretne lenni Franciaországban

5 millió euróval támogattuk Nicolas Sarkozy választási kampányát 2007-ben – jelentette ki Szaif al Iszlam Kadhafi, aki apja után a legfontosabb ember volt Líbiában. A trónörökös ezzel időzített bombát helyezett el a francia belpolitikában, hiszen Nicolas Sarkozy újra elnök szeretne lenni Franciaországban. A párizsi Le Monde újabb dokumentumokhoz jutott hozzá, melyeket folyamatosan ismertet a hétvégén.

Három éve vizsgálják Franciaországban a kacifántos ügyet, mely arról szól, hogy Líbia időközben elhalálozott diktátora szép pénzzel támogatta volna a magyar származású konzervatív politikust, aki 2007-ben meg is nyerte az elnökválasztást. Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között üldögélt az Élysée-palotában. Kezdetben igen barátságosan fogadta Líbia diktátorát, aki felütötte parancsnoki sátrát Párizsban. Majd megromlott a kapcsolat. Sarkozy elkezdte Kadhafi ellenfeleit támogatni Líbiában. Erre válaszul robbantott bombát Szaif al Iszlam Kadhafi Tripoliban, mondván: mi pénzeltük a kampányodat! Megvannak még a papírok erről! Sarkozy természetesen tagadott, de ezt követően minden követ megmozgatott azért, hogy Kadhafi és családja eltűnjön a színről az esetleges bizonyítékokkal együtt.

2011 őszén a diktátort megölték. Kedvenc fia, Szaif al Iszlam elmenekült, de azután pénzért átadták ellenfeleinek. Most egy milícia foglya Líbiában. Ő tehát nem beszélhet arról, hogy hol vannak a bizonyítékok. Meg persze a diktátor pénze. Közben azért a vizsgálat Párizsban nem toporog egy helyben. Egy Alexandre Djouri nevű kétes arab üzletember ügyeit firtatják, mert állítólag ő volt a közvetítő Kadhafi és Nicolas Sarkozy között. Ha a vizsgálat eljutna egészen Sarkozyhez, az kész katasztrófa lenne a számára. Amúgy sem áll túlságosan jól a választási versenyben: egykori külügyminisztere, Alain Juppé jelenleg népszerűbb nála a saját pártjában. Az elnöki poszt megszerzése tehát Sarkozy számára létfontosságú, hiszen államfő ellen nem folyhat vizsgálat Franciaországban. Nicolas Sarkozy polgártárs ellen viszont igen…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez