Az Al-Kaida újra lecsapni készül New Yorkra

Erről nyilatkozott az FBI egyik terrorelhárítási szakértője a CBS televíziónak. Hétfőn vagy kedden terveznek akciót a dzsihádharcosok New Yorkban, Virginiában és Texasban.

Kedden tartják az elnökválasztást az USA-ban. Az FBI figyelmeztetését követően megerősített őrjáratokat vezényeltek az utcákra. Problémát jelent, hogy a konkrét helyszíneket illetően nincsenek értesülései az amerikai terrorelhárításnak. Az egyetlen konkrétum a kikötőket jelöli meg célpontként New Yorkban, illetve New Jersey állam közeli részein. Ezért a kikötői hatóságok különösen készülnek a választás időszakára.

Az Al-Kaida Oszama bin Láden halála óta jelentősen meggyengült. Az amerikaiak 2011 tavaszán likvidálták az Al-Kaida alapítóját Pakisztánban. Az iszlamista terrorista szervezet nem tudta kiheverni a csapást. A dzsihádharcosok mindinkább az Iszlám Állam vezérének, Abu Bakr al-Bagdadinak tettek és tesznek hűségesküt. Az ISIS, mely az Iszlám Államot létrehozta, egykor az Al-Kaida iraki szervezete volt, de kivált onnan, mert az Al-Kaida új főnöke, al-Zawahiri nem értett egyet az Iszlám Állam megalapításával. A Nyugaton elkövetett nagy iszlamista merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az Al- Kaida mostani fenyegetését nem veszik túlságosan komolyan, de azért minden eshetőségre felkészülnek a terrorelhárítók New Yorkban, Virginia és Texas államban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez