Búcsú a fekete pénztől?

A korrupciót fekete pénznek nevezik az 1,3 milliárd lakosú Indiában, ahol a miniszterelnök televíziós beszédben bejelentette: bevonják az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyeket. 500 rúpia 7,5 amerikai dollárt ér, 1000 rúpia ennek a kétszeresét. A készpénz – éppúgy mint a világ más részein – a korrupció kedvelt eszköze.

Ezért is nem véletlen Narendra Modi miniszterelnök időzítése: néhány fontos indiai államban választások lesznek. A szavazatok megvásárlása bevett gyakorlat Indiában, ahol az emberek többsége a létminimum közelében vegetál.

15 ezer milliárd értékű 500-as és 1000-es bankjegy van forgalomban Indiában. Ezeket az év végéig csakis a bankokban lehet beváltani. A benzinkutak november végéig kaptak haladékot. Ott novemberben még lehet 500-as vagy 1000-es bankóval fizetni. De a parkolóőr már nem fogadja el az 500-as bankjegyet. Sok autós emiatt került pácba Indiába. Persze nem az autósok szívatása a miniszterelnök célja, hanem a korrupció és az adócsalás csökkentése.

Ez már a választási programnak is fontos része volt. Narendra Modi most periódusának a feléhez érkezett, és ezen a téren meglehetősen csekélyek a sikerek. A gazdaság különben gyorsan növekszik: India az egyik legsikeresebb nagyhatalom ezen a téren. Ez nyilván örömmel tölti el a választópolgárokat. Ennél csak annak örülnének jobban, ha az ő életszínvonaluk is emelkedne. Ez nem mondható épp általánosnak Indiában, ahol a felső rétegek profitálnak elsősorban a gazdasági sikerekből. Pontosan azok a felső rétegek, melyek a korrupció és az adócsalás legfőbb haszonélvezői. Ők nincsenek is igazán kétségbe esve: a Nemzeti Bank ugyanis közölte, hogy hamarosan új 500 és 2000 rúpiás bankjegyeket bocsátanak ki Indiában…

Fotó: The Indian Express

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Kalanyosi Vendel

    Sajnos az eletszinvonal növekedese nem jellemzö mas orszagokban sem. Legalabb is a lakossag “aNEP” köreben.
    Ez a nagy mocskos demokracia jellemzöje amit az amerikai conista zsido iranyitas az egesz vilagra ki akar terjeszteni.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez