Berlin attól tart, hogy Trump az EU feje felett kiegyezik Putyinnal

Donald Trumpnak el kell döntenie, hogy melyik táborba tartozik! A béke, a törvényesség, a demokrácia oldalán áll-e, vagy csak egy havert keres, akivel egyezségeket köthet?! – hangsúlyozta a ZDF televízióban Németország védelmi miniszter asszonya.

Ursula von der Leyen nem is titkolta: Németország attól tart, hogy az új amerikai elnök az EU feje felett kiegyezik Putyin orosz elnökkel. A sors iróniája az, hogy Németország és az EU épp Washington nyomására vezetett be szankciókat Oroszország ellen. Donald Trump a választási kampány során arról beszélt: a washingtoni diplomácia súlyos hibája az, hogy szinte hidegháborús szembenállás jött létre a Nyugat és Oroszország között. Jelezte: mielőbb rendezni kell a szíriai és az ukrajnai konfliktust.

A NATO megerősítette pozícióit a keleti határai közelében. Romániában már működik egy vadonatúj NATO-támaszpont, Lengyelországban pedig rohamtempóban építenek egyet. Trump ellenzi ezt. Azon az állásponton van, hogy az USA nem engedheti meg magának az óriási katonai kiadásokat. Az európaiak, ha védelmet akarnak, fizessék azt meg! A NATO nem egy vállalkozás, mely bizniszalapon működik, hanem egy katonai szövetség! – hangsúlyozta Németország védemi minisztere a ZDF televízióban. Oroszországban örömmel fogadták Trump megválasztását, mert azt remélik: megszünteti a szankciókat Moszkvával szemben. Az EU külügyminiszterei hamarosan összeülnek, hogy megvitassák: mit tegyenek azt követően, hogy Donald Trump nyerte az elnökválasztást az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez