Trump győzelmével javultak Párizs és Budapest olimpiai esélyei

Los Angeles a 2024-es olimpia egyik fő esélyese volt mindaddig, amíg meg nem választották Donald Trumpot. A kaliforniai metropolisz Hillary győzelméért szurkolt, olimpiai reményeit rá alapozta. Olyan ez számunkra, mint egy kilences erősségű földrengés a Richter-skálán – mondta a szervezőbizottság főnöke Los Angelesben.

Az USA már régen rendezett olimpiát, ezért Kaliforniában sokan első számú esélyesnek érezték magukat. Annál is inkább, mert ez már a harmadik olimpia lenne Los Angelesben, ahol az infrastruktúra megvan, a lakosság pedig támogatja a nagy sporteseményt. Rómában épp ez volt a baj: a közvélemény nem érezte szükségét egy újabb olimpiának. Ezért az újonnan megválasztott polgármester asszony közölte: visszalépnek. Maradt Los Angeles, Párizs és Budapest.

A francia fővárosban most dörzsölik a kezüket: Los Angeles hatalmas ütést kapott! Párizsban minden politikai párt támogatja az olimpiát. Beleértve a Nemzeti Frontot is, mely elsőként üdvözölte Donald Trump választási győzelemét. Párizsban hangsúlyozzák: Donald Trumpot nem érdekli a sport. Rióban nem volt ott, és egyetlen Twitter-bejegyzése sem kommentálta az amerikai csapat remek teljesítményét. Ezzel szemben a francia vezetők (Francois Hollande vagy Nicolas Sárközy) sportrajongók – éppúgy, mint Magyarországon Orbán Viktor.

Trump esetében sok sportvezetőt zavar az, hogy milyen stílusban beszél a latin-amerikai bevándorlókról vagy a muzulmánokról. A NOB tele van latin-amerikai és muzulmán tagokkal! Persze azért Trumpnak is megvan a maga olimpiai múltja: a 2004-es athéni olimpia idején ő vitte az olimpiai lángot a Trump Towertől New Yorkban! Mindig volt érzéke ahhoz, hogy mi érdekli a médiát. Csak hát Los Angeles olimpiája demokrata rendezvény lenne. Mindent Hillary Clintonra építettek. Hillary Clinton 2012-ben támogatta New York olimpiai jelentkezését. Nem ért el sikert. Éppúgy kudarcot vallott, mint Barack Obama, aki Chicago mellett lobbizott 2009-ben. Erre utalt is a választási kampány során gúnyosan Donald Trump. Vajon hajlandó lesz-e az USA új elnöke elmenni lobbizni Limába? Ott dönt ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es olimpiáról, melynek három jelöltje van: Budapest, Los Angeles és Párizs…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez