Emlékeznek Horvátországban – 25 éve volt a vukovári mészárlás

1991. november 18-án, azaz pont negyedszázaddal ezelőtt esett el a kelet-horvátországi Vukovár. Ez a Jugoszláv Néphadsereg számára is fordulópontot jelentett a horvátországi háborúban.

A város 87 napos ostroma a létszámban és fegyverben is túlerőben lévő szerb erők győzelmével végződött, akik több mint kétezer embert mészároltak le november 18 és 21 között, további ezreket pedig hadifogolyként táborokba hurcoltak el az 50 ezres városból.

vukovar_ruin

Egy évvel később fedezte fel az ENSZ vizsgálóbizottságának egyik tagja azt a tömegsírt, amelybe jóval több, mint 200 holttestet temettek. Az áldozatokat a város eleste után a szerb erők kínozták meg, majd mészárolták le Ovcaránál, ahova a közeli kórházból hurcolták el őket.

A véres harcokra ma is emlékeztetnek a város lakóházai és az ikonikussá vált víztorony, amit golyók szaggattak szét. Itt gyűltek ma össze civilek és a horvát kormány tagjai, akik a város helyreállítását tervezik. A fővárosban, Zágrábban is több ezer mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére, országszerte tartanak megemlékezéseket.

vukovar_water_tower_by_hrvoje_blajic

A konfliktus a mai napig ellentéteket szül, Vukovárban ugyanis sokan azt gondolják, hogy a háborús bűnösök ma is szabadon sétálhatnak az utcán. Idén a parlament kihelyezett ülést is tartott a városban azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra: elmaradt a háborús bűnösök felelősségre vonásra. Most nyáron agydaganatban hunyt el a vukovári mészárlás fő felelősének tartott Goran Hadzic.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez