Elment az elfelejtett forradalmár – Fidel Castro meghalt (videó)

90 éves vagyok, hamarosan elmegyek, de lesznek mások, akik folytatják a harcot – mondta Fidel Castro áprilisban a Kubai Kommunista Párt kongresszusán. Öccse, Raul Castro, aki 2006 óta áll Kuba élén, rendkívüli televíziós adásban jelentette be a Lider Maximo halálát. Fidel Castrót szombaton hamvasztják el.

Lider Maximo – a teljhatalmú vezér

Csaknem ötven éven át irányította Kubát. Forradalmi csapatai 1959 januárjában vették át a hatalmat, melyet Fidel Castro azután öccsének adott át 2006-ben. Fidelnek mindig igaza van! – ezt hirdette hűséges párja és kabinetfőnöke, Celia Sanchez. A szakállas forradalmár győzött a diktatúra ellen – pedig kevesen adtak erre esélyt. Megvédte a forradalmat az USA-val szemben, pedig a Szovjetuniónak ehhez a világháborút kellett akkor kockáztatnia 1961-ben. Utána olyan forradalmi diktatúrát épített ki, mely nagy jelszavakkal leplezte a nyomorúságos valóságot. Fidel Castro korának egyik legnagyobb szónoka volt, legendásak voltak sok-sok órán át tartó beszédei. Rendszerét azonban csakis a szovjet segély tartotta a felszínen. A Szovjetunió bukása után Venezuela diktátora kezdte támogatni Kubát, mely így el tudta kerülni a gazdasági csődöt.

A nyugdíjas forradalmár

Élete utolsó tíz évét visszavonultan töltötte. Megérte még, hogy öccse kibékült az Egyesült Államokkal. Az első latin-amerikai pápa közvetített Obama és Raul Castro között. Ez azt jelentette, hogy végképp elmúlt Fidel Castro forradalmár világa. Kuba nyithat a világ felé, és erre nagy szüksége is van. Amikor Fidel Castro átvette a hatalmat, akkor az egy főre eső GDP tekintetében Kuba az első volt Latin-Amerikában. Ma az utolsók között kullog. Ennek ellenére Kuba népe meghatottan búcsúzik a 90 éves Fidel Castrotól, aki hitt a forradalom világmegváltó erejében. Halálával egy korszak ér véget egész Latin-Amerikában, ahol mindenki a helyét keresi a globális világrendben. Amely végképp leírta a forradalmárokat, akik nemigen értették a mai világot …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez