Megindul a migránsáradat? – ezzel fenyegetőzik Törökország elnöke

A megállapodás a migránsokról kölcsönösen előnyös. Semmi értelme nincs a fenyegetőzésnek! – hangsúlyozta Angela Merkel szóvivője. Ulrike Demmer Erdogan török elnök kirohanására válaszolt.

Az európaiak véssék az eszükbe: újra megnyílhatnak a menekülttáborok kapui Törökországban! – harsogta Erdogan. Miért bőszült fel ennyire a török állami feje? Mert Strasbourgban az Európai Parlament megszavazta: fagyasszák be a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, mert a sikertelen puccs után az államhatalom brutálisan számol le az ellenfeleivel. Erdogan nem hátrál: újra be akarja vezetni a halálbüntetést is. Ezt 2004-ben törölték el Törökországban. 2005-ben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások Ankara és Brüsszel között. Az egyik feltétel éppen a halálbüntetés eltörlése volt. A csatlakozási tárgyalások egyébként amúgy sem tartottak sehol, mert sok uniós tagállam ellenzi Törökország belépését. Ciprus a sziget kettéosztása miatt, más tagállamok a bevándorlási problémák miatt.

Márciusban Angela Merkel kancellár az EU nevében megállapodott Törökország elnökével: a törökök visszafogadják azokat a migránsokat, akik nem tudják igazolni menekültstátuszukat. Ezt követően elapadt a migránshullám, mely korábban több mint egymillió ember bevándorlását jelentette az EU-ba. A hatalmas embertömeg számtalan szociális és politikai problémát vetett fel, ezért az EU mindent megtesz azért, hogy ne legyen újabb migránsáradat. Ráadásul sok uniós tagállamban választások lesznek: Franciaország, Olaszország és Németország új vezetőket választ. Az egyik fő téma a bevándorlás. Jól tudja ezt Erdogan elnök is, aki nyíltan zsarolja Angela Merkelt és a többi európai vezetőt. Angela Merkel jelenleg a legesélyesebb jelölt a német választásokon, de ha megindul egy újabb menekülthullám, akkor ellenfelei diadalmaskodhatnak, és átrajzolhatják Európa politikai térképét…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez