A 21. századi nyugati világ és a védák találkozása egy izgalmas könyvben

Bevezetés a védikus alkímiába. Ez a címe Egedi Kovács Melinda könyvének, melyet most mutattak be Budapesten. Hogy ez a titokzatosnak tetsző kifejezés mit is jelent, arról a szerző és beszélgetőtársai lebbentették fel a fátylat.

Acél Anna bevezetőjében azt mondta: nagy megtiszteltetés neki, hogy ő mutathatja be a kötetet. Az ismert televíziós két éve véletlenül került egy rádzsa jóga tanfolyamra. Azt hitte, testmozgás vár rá, de rá kellett jönnie, hogy a jóga nyolc lépcsőjének csak egyike az ászána. Azóta nagyon vonzónak találja ezt a világot, mert rájött: értelmes magyarázatot ad az életére. Egy év múlva jutott el a Life Sutráig, és a rendszer beszippantotta. Mert, mint mondta, kapott egy működő módszert arra, hogyan tud a gyakorlatban javítani a saját életén. És egy megerősítést, hogy magunk tehetünk a boldogságunkért. Acél Anna már el is olvasta a könyvet. Azt mondja: azoknak, akik elvégezték a Life Sutra tanfolyamot, meglepetést nem fog okozni. mert ugyanarról szól. Örömöt viszont igen, mindenkinek. Mert szellemesek az illusztrációk és értékesek a fotók, régi tárgyakról, képekről. Élvezetes az olvasmány, és azoknak, akik eddig nem foglalkoztak ilyesmivel, új világba tárja ki a kaput.

anna

Egedi Kovács Melinda elsőkönyves szerző. Az Iparművészeti Egyetemen grafikusként végzett, de tanult festészetet, zenét, táncot. Ám a mélyben más folyamatok zajlottak, fontosabbak és meghatározóbbak. Szellemi utat keresett, amit a vallásokban nem talált meg. Aztán egy véletlen találkozás vitte el valahova, ami nem ennek a kézzelfogható világnak a része volt – meséli. Akkor már keleti filozófiát hallgatott. Metafizikai élményei nyomán úgy döntött: tanulnia kell, és Indiában keresett egy missziót, ahol képezheti magát. Talált egy mestert, akinek a tanítványa lett, két év után papi felszentelést kapott. Tíz évet töltött a misszióban, a magyarországi ágát is megépítette, aztán ettől kicsit eltávolodva alkotta meg azt a rendszert, amelyben ezt a nyugati élettel hozta össze. Ennek köszönhető a könyv is. Azoknak szól, akik szeretnék megismerni a védák titkait, anélkül, hogy egy hindu vallási irányzat vagy egy ortodox filozófiai iskola követői volnának. Azoknak, akiket érdekel egy olyan önfejlesztő módszer, amely a védák lényegét érthető és korszerű formában képviseli, és amellyel sikeresebbé, boldogabbá tehető az élet, itt és most, a 21. században. A kötet egyébként egy sorozat első darabja, a következő a bennünk lévő képességek kibontakoztatásáról szól majd, a harmadik pedig a szeretetről-szerelemről.

life-tomeg

De hogy jött a védákhoz az alkímia? Erről is maga a szerző mesélt, előre bocsátva, hogy a védikus alkímiával sikerült egy merőben új dolgot létrehozniuk. Az alkímia azonban itt nem a középkori aranycsinálás, hanem az, hogy az ember önmagát átalakítja, a tudatát arannyá nemesíti, és ehhez a tökéletes eszköztárat a védikus hagyományban lehet megtalálni. A Life Sutra is így született. Megadja a lehetőséget mindenkinek, hogy haladjon önmaga átalakításának útján, méghozzá szabadon. Maga dönti el, hogy milyen istenképet fogad el hozzá.

lifeszerzo

Erről a szabadságról beszélt a könyvbemutató vendége, Csong An Szunim zen szerzetes, az Eredeti Fény Templomának apátja is. A kínai-koreai kultúrkör, amit ő képvisel, történelmileg, földtajzilag kicsit messzebb áll az indiaitól – mondta. 60-70 évvel ezelőtt ezek a keleti szellemi irányzatok mind kolostorok kapui mögött voltak. De a világ akkorát változott, hogy már nem nekünk kell több ezer kilométert utazni, óriási erőfeszítéseket tenni. Ma már csak be kell kukucskálni egy ajtón, elolvasni egy ilyen könyvet. A bekukucskálás viszont nem annyira egyszerű, mint gondolnánk, a  világ sokkal nagyobb, mint ahogy azt érzékszerveinkkel felfoghatnánk. De ez nem jelenti azt, hogy a tevékenységünket, a döntésünket, az akaratunkat bárki, bármi tartósan befolyásolhatná. Ha valaki úgy érzi, hogy kötöttségek között él, akkor azt ne kívül keresse, hanem belül.

lifeszerzetes

Ebben segíthet az a rendszer is, melyet a Life Sutra és a Bevezetés a védikus alkímiába című kötet bemutat. A könyvet az elejétől fogva érdemes olvasni, mert egymásra épülő ismeretekből áll – máskülönben nem érthető. Viszont ha valaki elolvassa és megérti, akkor új világ nyílik meg előtte. Úgy jár, mint a könyvbemutatót felvezető televíziós – új, vallásoktól független utat talál önmagához és a világhoz.

Fotó: Bocskay Zsolt

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez