Víz Világtalálkozó Budán – képriport

A hermetikusan lezárt Millenáris parkban, Áder János államfő nyitóbeszédével kezdődött el a II. budapesti Water Summit.

Cakó Ferenc látványos, élőben bemutatott homokanimációjával indult a háromnapos konferencia, melyen többek közt Tádzsikisztán és Mauritius elnöke és Banglades miniszterelnök asszonya is részt vesz.

cako-ferenc-homokanimacioja

117 országból csaknem 1800 résztvevő regisztrált az idei év legnagyobb magyarországi diplomáciai eseményére.

Sheik Hasina, Bangladesh miniszterelnök asszonya.
Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnök asszonya.

A magyar köztársasági elnök kifejtette, hogy a víz a ma a legveszélyeztetettebb erőforrás. Megfelelő mennyiségű és minőségű víz nélkül nincs elegendő élelmiszer, nincs ipari fejlődés és nincs urbanizáció – a víz a béke és a biztonság záloga.

dscf0071

A későbbi rövid sajtótájékoztatón a többi közt megemlítette, hogy ha a műanyagszennyezést így folytatjuk, 2050-re a tengerekben több műanyag szemét lesz, mint hal.

dscf0036

Az ENSZ 71. közgyűlésének elnöke, Peter Thomson a klímaegyezmények végrehajtásának fontosságát emelte ki – ezek megvalósítása nélkül az emberiség veszélyben van. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár videoüzenetében a vízvagyon védelmének fontosságát emelte ki.

peter-thomson-az-ensz-kozgyulas-elnoke-es-ader-janos-koztarsasagi-elnok

A konferencia három napja alatt hat tematikus panelban folynak a tárgyalások. Lesz szó többek közt a ivóvíz minőségéről, a higiénia, a közegészségügy problémáiról, a vízhasználat hatékonyságának növeléséről, a “zöldebbé válás” kérdéséről. A kísérőrendezvények közt megtaláljuk a civil, a tudományos-technikai, az ifjúsági és a női fórumot. A Millenárison, a rendezvényhez kapcsolódó kiállításon főként magyar innovációkat mutatnak be.

dscf0088

dscf0084

dscf0087

dscf0090

dscf0092

dscf0093

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez