Melyik sport a hosszú élet titka? Nem a futás…

Mi a hosszú élet titka? – kérdezték kilencvenedik születésnapján a vígan konyakozó és szivarozó Winston Churchillt. No sports! – válaszolta Őfelsége egykori legendás miniszterelnöke. Nos, ő volt a nagy kivétel.

A British Journal of Sports Medicine olyan vizsgálatról számolt be, mely több mint 80 ezer polgárt kérdezett ki az életmódjáról. Dohányzás, alkohol, sport, testsúly, betegségek – ez szerepelt a kérdőíven.

Aki sportol – tovább él? Attól függ, hogy milyen sportágat választ. Ez derült ki a vizsgálatból. A futás, a futball vagy a rögbi semmilyen érdemleges hatással sincs az életkorra! Legalábbis e felmérés szerint. De mit válasszon az, aki sokáig akar élni? A tenisz, a tollaslabda és a fallabda áll az első helyen. Miért? Mert az egész testet megmozgatják. Ráadásul nemcsak testi erőfeszítést követelnek, de intenzív agymunkát is. Ha tehát valaki rendszeresen teniszezik, tollaslabdázik vagy éppen a squasht választja, akkor a halálozási mutatója 47%-kal csökken. Annak esélye, hogy infarktust vagy stroke-t kapjon, 56%-kal lesz kisebb. A következő két sportág, melyet a szerzők javasolnak, az az úszás és a fitnesz. Itt 27-28%-al csökken a halálozási mutató. Az infarktus vagy a stroke veszélye 36-41%-kal lesz kisebb ebben a két sportágban.

A futás, a futball és a rögbi a futottak még kategóriában szerénykedik. Pedig ezek a sportágak sokkal népszerűbbek. Sajnos, kimutathatóan kedvező hatásuk nincsen azokra, akik ezt gyakorolják. Persze az emberek többsége semmilyen sportot nem űz rendszeresen. Ők abban bíznak, hogy Winston Churchillre hasonlítanak: éppen azért élnek sokáig, mert nem sportolnak. Inkább lelkesen nézik a sportolókat. A sportok iránti érdeklődés minden kategóriában megdönti a korábbi rekordokat. Ez kevés a hosszú és boldog élethez – állítják a tudós tanulmány szerzői,  akik szerint évekkel hosszabithatjuk meg az életünket, ha teniszezünk, tollasozunk vagy épp a squasht választjuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez