Most tényleg meghalt a kalifa?

Az Iszlám Állam vezetői új vezér megválasztására gyülekeznek – írja a Jerusalem Post. Az izraeli lap szíriai jogvédő szervezet információi alapján azt állítja: Abu Bakr al-Bagdadi valószínűleg meghalt a harcok során Moszulban.

Az önjelölt kalifa nemrég hangüzenetben szólította fel híveit: az utolsó csepp vérükig védelmezzék Irak második legnagyobb városát. Egyes hírek szerint Abu Bakr al-Bagdadi megszökött Moszulból. Más információ szerint viszont sietve visszatért, mert úgy értesült: egyik alvezére át akarja adni a várost a támadó erőknek. A kalifa kíméletlenül lesújtott: nemcsak alvezérét, Abu Abdallahot végeztette ki, hanem annak feleségét és három gyermekét is.

Októberben a kalifát és vezetőtársait megpróbálták megmérgezni Ninive közelében. Abu Bakr al-Bagdadi alvezérét gyanúsította a mérgezési kísérlettel. Közben tovább folyik Moszul ostroma: az iraki és a kurd csapatok mind szűkebb területre szorítják vissza az Iszlám Állam erőit. Washingtonban a Pentagon szóvivője úgy nyilatkozott: még Donald Trump januári beiktatása előtt eleshet Moszul. Korábban Donald Trump azzal vádolta meg Hillary Clintont, hogy ügyetlen közel-keleti diplomáciája hozta létre az Iszlám Államot. Az Egyesült Államok az arab tavasz keretében 2011-ben támogatta Aszad szíriai elnök ellenfeleitn – köztük fanatikus dzsihádharcosok is voltak szép számmal. Szíria és Irak területén alakult meg az Iszlám Állam, melynek élén az önjelölt kalifa áll. Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét hivatalosan eddig sehol sem erősítették meg…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez