Meghalt a Vaslady – gyász és káosz a nép között

Több mint 600 rendőrt vezényeltek az utcákra Tamil Nadu indiai állam fővárosában miután bejelentették: a Mama meghalt! Az istennőként tisztelt főminiszterasszony halálának a hírére ezrek tódultak az utcára Csennaiban, az egykori Madraszban.

Az indiai államban nemzeti gyászt rendeltek el, hiszen a filmsztárból főminiszterré avanzsált Mama 25 éven keresztül állt Tamil Nadu élén. A dél-indiai állam ebben az időszakban fellendült, a nép életszínvonala jelentősen emelkedett. Ezért istenitették a Vasladyt, aki alacsony kasztból származott, de mégiscsak mindent elért, ami egy nő számára lehetséges Indiában.

Jayalalithaa Jarayam 68 éves volt. Régóta rákban szenvedett. Kórháza előtt ezrek imádkoztak a felépüléséért. Hiába. India miniszterelnöke azonnal Twitteren búcsúzott a Mamától. India egyik legnagyobb kisebbsége, a tamil nevezte el így a főminiszterasszonyt. A tamil kisebbség és az indiai központi kormány viszonya távolról sem felhőtlen. Tamil terroristák gyilkolták meg Radzsiv Gandhi miniszterelnököt, mert nem volt hajlandó indiai csapatokat bevetni a Sri Lanka-i polgárháborúban. A merénylőket hosszas börtönbüntetés után nemrég engedték szabadon. Sokan nemzeti hősként ünnepelték őket Tamil Naduban.

A Vaslady azonban nem a háború, hanem a gazdasági felemelkedés szimbóluma volt. A dinamikus növekedést számtalan korrupciós ügy kísérte. A főminiszter asszony többször ült börtönben is emiatt. A házkutatás során 1050 szárit, 750 pár cipőt találtak palotájában. Meg egy gyémántokkal kivert övet, mely 1,5 kilós volt! Ennek ellenére a főminiszter asszony megőrizte a népszerűségét. Amíg börtönben ült, akkor sem mondott le. Helyette bizalmas tanácsadója kormányzott, aki a betegsége idején is pótolta. Ő lett az utód is Tamil Naduban, ahol a hatóságok káosztól tartanak a gyász idején, hiszen a Vasladyt sokan istenitették a dél-indiai államban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez