10 tény, amit nem tudott Dubrovnikról

Dubrovnikot az Adria ékköveként emlegetik, és aki járt már a ott, az minden bizonnyal csak megerősíteni tudja ezt, hiszen a város páratlan szépsége könnyen rabul ejti az embert. A történelem iránt érdeklődők könnyen találnak információt a város keletkezéséről, elpusztulásáról, majd újjáépítéséről, van azonban néhány érdekes tény, ami meglepő lehet mindenki számára, függetlenül attól, hogy járt-e már Dubrovnikban, vagy csak tervezi ezt.

1. Itt épült a világ egyik első árvaháza

Az 1432-ben alapított árvaház a Szent Klára Kolostorban kapott otthont, ahol gyerekek százai leltek menedékre az idők során. A háborúk alatt különböző célokra használták, volt már vendéglő és lőszerraktár, jelenleg egy része újra étteremként működik, valamint az egyházmegye használja irodának.

2. Ha a jugó fújt, nem hoztak döntést

Abban az időben, amikor még külön államként működött, létezett egy olyan rendelet, miszerint ha a jugó (délkeleti) szél fúj, nem lehet fontos politikai döntést hozni. Ez talán ahhoz volt köthető, hogy akkoriban úgy tartották: az alacsony légnyomás, ami a széllel jár, idegessé tette az embereket.

d2

3. Átlag 7,2 óra napsütés naponta

Dubrovnik az Adria egyik legnapfényesebb városa, napi átlag 7,2 órát sütkérezhetnek itt az emberek. Télen sem kell nagykabátot venni, a minimum hőmérséklet 10 fok körüli a téli hónapokban is.

4. Függetlenség Amerikának

A Raguzai Köztársaság (mai nevén Dubrovnik) volt az első állam, amelyik elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét 1783-ban, majd az akkor újszülöttnek számító USA egyik első kereskedelmi partnere is lett egyúttal.

d3

5. Gyarmat Indiában

Raguzának több gyarmata is volt, ezek közül az egyik a Gandaulim nevű falu, Old Goában, Indiában. Egy templom állítólag még a mai napig fennmaradt a faluban, ami a gyarmati időket idézi az ott lakóknak.

6. Európa légrégebbi gyógyszertára

1317 óta működik a ferences kolostor falai között a világ egyik legrégebbi gyógyszertára, amely Európában elsőként nyitotta meg a kapuit. A szerzetesek a helyieknek kezdtek el gyártani itt gyógynövényekből készült medicínákat, fejfájásra, emésztési zavarokra és álmatlanságra. Jelenleg is üzemel, és sok termékét a mai napig a régi receptek szerint készíti.

d4

7. Kiálltak a szabadságjogokért

A 15. században Dubrovnik önálló államként az elsők között volt, aki eltörölte a rabszolgakereskedelmet. 1416-ban a raguzai törvényhozók egyöntetűen kimondták, hogy a rabszolgaság „szégyenteljes, rossz, undorító és emberiségellenes”. A felvilágosult gondolkodást az is mutatja, hogy erre Nagy-Britanniában 1833-ban, míg az Egyesült Államokban 1865-ben került csak sor. A történelem során az itt élők híresen nagy szabadságharcosok voltak, a Szent Lőrinc erőd bejáratán a mai napig olvasható a felirat: „Non bene pro toto libertas venidur auro”, azaz, hogy „A szabadság a világ összes aranyáért sem eladó.”

d5

8. Korai kereskedelmi szabályozások

Dubrovnik kereskedelemre vonatkozó törvényét, az „Ordo super assecuratoribus”-t 1568-ban adták ki, és a világ legelső törvénye volt, ami szabályozta a tengeri kereskedelmet.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

9. Fejlett csatornarendszer már a középkorban

Az 1296-ban épült csatornát ma is használják, elkészültekor pedig az elsők között volt Európában.

10. A világ első karanténja

A pestis idején nagy kockázatot jelentett volna, ha a vár falai közé is bejut a járvány, ezért itt hozták létre a világ egyik első karanténját, Lazarettet. A karantén pestiskórházként is működött, majd katonai kórház lett belőle, akkor kapta a nevét is.

d7

Fotók: Zoran Smoljan és Farmosi Nóra

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez