A kínaiak pénze mágnesként vonzza a világ futballelitjét

75 millió dollárért Sanghajba szerződik Oscar, a londoni Chelsea brazil középpályása, ha megkap minden engedélyt. Ezzel megdől egy rekord, hiszen a Mennyei Birodalomban eddig 61 millió dollár volt a csúcs. Nyáron ennyit fizettek ki egy másik brazilért, Hulkért.

Az angol labdarúgó bajnokságot vezető Chelsea 100 millió dollárt inkasszálhat, hiszen Oscaron kivül Ramires is Kínába tart. Ráadásul egyikük sem játszik rendszeresen az első csapatban. Antonio Conte, a Chelsea olasz edzője mégiscsak kifakadt: ha így megy tovább, akkor Kína lenyúlja az összes jó focistát! A Chelsea edzője nem a levegőbe beszélt: a futballelit egy tagja átlagosan 5 millió eurós éves jövedelemre számíthat Európában. Kínában ennek a hétszeresére!

Pekingben már a központi vezetés is felfigyelt a problémára. Hszi Csin-ping elnök szereti a futballt. Lehangolja őt, hogy a kínai válogatott gyengén teljesít. A Zsenmin Zsipao, a kormányzó kommunista párt központi lapja most arról ír, hogy túl sok pénz jut a külföldi futballistákra és edzőkre, miközben a kínai futballban áldatlan állapotok uralkodnak. Saját játékost lassan nem nevelnek a klubok, hanem inkább vesznek egy sztárt külföldön. De nemcsak ez a gond, hanem az is, hogy a stadionokra és a pályákra szinte egyáltalán nem költenek. Az egyik méregdrága külföldi sztár, Demba Ba például súlyos térdsérülést szenvedett, amikor egy olyan pályán volt kénytelen játszani, amely nemrég még káposztaföld volt.

Csak hát Kínában sok dúsgazdag vállalkozó keres olyan befektetést, amelyik a szép profit mellett erkölcsi elismerést is hoz. A futball pedig pontosan ilyen. A mindenható vörös mandarinok el is várják a helyi vállalkozóktól, hogy komoly pénzekkel támogassák a futballcsapatot. Tavaly a téli átigazolási szezonban Kína többet költött futballistákra, mint az európai klubok összesen. Valószínű, hogy az idén a tendencia folytatódik: így Kína egyre több klasszis futballistát szerez meg, miközben a Mennyei Birodalom saját futballválogatottja továbbra is a béka feneke alatt teljesít …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez