Egy majdnem megerőszakolt lány levele a szexuális erőszakról

Sara Roebuckot szexuálisan zaklatták egy éjszakai klubban Párizsban. A lány háromhetes gyakorlatát töltötte a francia fővárosban, és épp szórakozni szeretett volna a klubban, amikor megtámadták. Egy évvel az eset után az őt bántalmazó férfit bíróság elé állították, a tárgyaláson pedig felelevenedtek a horrorisztikus emlékek, amik a nőt arra késztették, hogy megírja nyílt levelét.

A írást rengetegen megosztották a közösségi oldalakon, ugyanis olyan részleteket közölt benne az esetről, amelyek nagyon őszinték és megrázóak. Mivel a nemi erőszakok nagy részére soha nem derül fény, így a részletek is rejtve maradnak. A levélben feleleveníti az éjszakát, amikor a férfi bezárta 20 percre egy szobába, elvette a táskáját, és megpróbálta megerőszakolni. Sara azonban védekezett, és csodával határos módon sikerült megmenekülnie, majd a rendőrségre ment, hogy jelentse az esetet. Az általa írt levélből közlünk most részleteket, a teljes szöveget itt tudják elolvasni.

„Ez egy nyílt levél minden férfinak, aki megpróbálta élvezni és kihasználni a testemet a beleegyezésem nélkül. Annak a férfinak is szánom, aki nekiállt filmezni engem a lenge ruhámban 2014 nyarán a Diadalívnél az iPhone-jával. Minden egyes férfinak, aki valaha megpróbált fogdosni a zsúfolt éjszakai klubokban, a férfinak, aki a bringájával utánam jött Barcelonában és fényes nappal, hátulról megfogta a mellemet, aztán majdnem a földre lökött, mindössze hat hónappal azután, hogy rám támadtak abban a kis szobában.”

A fenti idézetből is kiderül, hogy az írónak a levéllel az volt a célja, hogy a férfiak szemét is felnyissa, és megmutassa, mennyire jelen van a szexizmus a hétköznapokban. Ami elfogadott flörtnek minősül az ő szemükben, az sok esetben a nőkre nézve sértő és dehonesztáló, a jogaikat semmibe vevő cselekedet, aminek semmiképpen nem lenne szabad megtörténnie vagy következmények nélkül maradnia.

„Emberi lényként jogom van élni az életemet anélkül, hogy női mivoltomat a férfiak arra használnák, hogy megérintsenek, vagy élveznék a testemet.”

„Emberi lényként jogom van lelépni.”

„Emberi lényként jogom van inni, emberekkel beszélgetni és azt viselni, amit csak akarok. Oda menni, ahova akarok, egyedül vagy társasággal. Élni az életemet.”

„Emberi lényként jogom van szexuális kapcsolatot létesíteni, ha akarom, és ugyanez igaz a férfiakra is.”

„Emberi lényként jogom van nemet is mondani.”

„Ha eszméletlen vagyok, ha alkoholt fogyasztottam, ha meztelen vagyok és már igent mondtam, de végül meggondoltam magam, az nem jelent beleegyezést. Az ilyen szex ERŐSZAK.”

A nőkhöz, akik hasonlókon mentek keresztül, szintén szól a levél. Őszinte és bátor nyilatkozat egy áldozattól, aki felvállalta a vele történteket, és azok minden következményét. Ő is végigment ugyanazokon a fázisokon, amiket a nemi erőszak áldozatai átélnek, majd a bíróság előtt is bizonyította a szörnyű eseményeket. Így szólt sorstársaihoz a levélben:

„Igen, rossz volt. És nem, nem a Te hibád. Az erőszak az erőszakoló miatt történik. És tudd, hogy azzal, hogy elolvastad a levelemet, elindítunk egy folyamatot, amivel felnyitjuk az emberek szemét a naponkénti, óránkénti szexizmusra és nőgyűlöletre, szexuális zaklatásokra és erőszakra, amiket olyan nők ellen követnek el, akik egyszerűen csak szeretnék élni az életüket.”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez