Obama betiltotta a fúrótornyokat a sarkvidéken és az Atlanti-óceánon

A leköszönő elnök egyik utolsó lépésével megálljt parancsolt a sarkvidéki és atlanti-óceáni gáz- és olajfúrásoknak. Barack Obama a kanadai elnökkel, Justin Trudeauval karöltve jelentette be a döntést.

Az Egyesült Államok mellett ugyanis Kanada is leállítja az olajkitermelést a vizein, de ötévente felülvizsgálja majd a döntést. Ezzel szemben az Egyesült Államok által most említett területeken akár örökre megszűnhet a kitermelés, hála egy 1953-ban hozott törvénynek.

Az ugyanis kimondja, hogy az elnök határozatlan időre megtilthatja a tengeri erőforrások kitermelésére vonatkozó koncessziók kiadását. A Fehér Ház hivatalos közleménye szerint az elnök döntésével elismeri a megnevezett területek ökológiai értékét, így fontosnak tartja, hogy a sarkvidéken 115 millió hektáron, az Atlanti-óceánon pedig 3.8 millió hektáron megszűnjenek a természetet nagy mértékben károsító fúrások.

A vizek védelmén és a klímaváltozás negatív hatásainak megfékezésén túl az is szerepet játszhatott a hirtelen döntésben, hogy Obama Donald Trumptól is szeretné megóvni a környezetet, az újonnan megválasztott elnöknek számtalan nyilatkozata tanúskodott ugyanis arról, hogy nem igazán érdekli a bolygónk sorsa, és a klímaváltozást sem veszi komolyan.

Emellett nagy támogatója az olajiparnak, amiről az is tanúskodik, hogy olyan embereket jelölt a kormányába, akik ezer ágon kötődnek az olajipari cégekhez.

Az ágazat szereplői természetesen nem örültek a döntésnek, a környezetvédők viszont annál inkább ünnepelték a hírt. Az, hogy mennyire lesz megváltoztatható a határozat, még a jövő zenéje – egyes vélemények szerint ugyanis nem lehet felülbírálni az elnöki döntést, míg mások szerint nincs olyan törvény, ami örökre betilthatná a sarkkörön az olaj- és gázkitermelést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez