Van, ahol rénszarvas helyett kenguru húzza a Mikulást – különleges karácsonyok

Már megint itt a karácsony – fenyőfa, bejgli, szaloncukor. Nem csoda, hogy a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum karácsonyi klubestjén a különleges karácsonyi szokásokról mesélt szerdán Dr. Kiss Róbert Richard újságíró. Meglepetésben nem volt hiány.

Ha útnak indulunk a világban, akkor egészen elképesztő karácsonyi szokásokkal találkozhatunk. Természetesen ahol hideg vagy hó az ünnep elmaradhatatlan kelléke, ott a Télapó rénszarvas húzta szánon szállítja az ajándékokat. Finnországban akár jogsit is lehet szerezni ilyen közlekedési eszközre, ha kellően kitartó az ember. De vajon miért teszünk boát a fenyőfákra, és mit jelképez? Bizony, a fenyőállítás  szokását is Luther Mártonnak köszönhetjük és a boa a paradicsomi kígyó jelképe. Persze az sem mindegy, mikor jön el az ünnep. Oroszországban például december 31-én kezdik díszíteni a fát és Gyed Maróz csak január hatodikán kopogtat.

richard

Azokban az országokban, ahol nincs fenyő, más fafajtákat díszítenek fel karácsonykor. Indiában vagy Kenyában, Ghánában, Libériában például pálma-, banán- vagy mangófák helyettesítik a nálunk megszokott tűlevelűeket. A Fülöp-szigeteken pedig nem a fa alá kerül az ajándék karácsonykor, hanem az ablakba.  És ez még csak a trópusi Télapók világa. Ki ne szeretne Új-Kaledónián karácsonyozni, ahol pirosba öltözött Mikuláslányok osztogatják a cukorkát, nemcsak turistáknak. Ausztráliában a rénszarvast stílusosan 8 kenguru helyettesíti. Aztán, ha mindenki megkapta, amire vágyott, folytatódhat a szörfölés a 30 fokos kánikulában.

Az étlapon is más és más szerepel karácsonyi menüként, de az orosz kuglóf és kaviár vagy a norvég fűszeres süti egyaránt ugyanazt jelképezi: Boldog karácsonyt mindenkinek!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez