Először a történelemben – nő a Vatikáni Múzeum élén

Ferenc pápa, aki növelni kívánja a nők szerepét a katolikus szervezetekben, az 54 éves olasz művészettörténészt, Barbara Jattas-t nevezte ki a világhírű múzeum igazgatójának.

Elődje, egy korábbi olasz miniszter 77 éves korában nyugdíjba ment. Ferenc pápa decemberben létrehozott egy bizottságot a Vatikánban, melynek kizárólag nők a tagjai. Az ötven nőből álló testület élén a Vatikáni Rádió egy amerikai újságírónője áll. A női bizottság feladata kettős: tanulmányoznia kell azt, hogy a nők milyen szerepet játszottak a kereszténységben az első századok során. Ekkor ugyanis sok feljegyzés szerint a szebbik nem jóval nagyobb szerepet játszott, mint a középkorban, amikor a feudális szabályok miatt a nők háttérbe szorultak. A női bizottság másik feladata jóval aktuálisabb: arra a kérdésre kell választ találnia, hogy ma milyen szerep jusson a nőknek a katolikus egyházban?

Ferenc pápa növelni szeretné ezt a szerepet. Feltevések szerint arra is hajlandó lenne, hogy a nők számára is lehetővé tegye a papi hivatást. A 80 éves egyházfő ugyanakkor tisztában van vele, hogy a bíborosok többsége ezt nem fogadná el. Ezért más módon kívánja növelni a nők szerepét a katolikus szervezetekben. Például úgy, hogy a Vatikáni Múzeum élére egy nőt állít – a történelem során először! Már korábban sejteni lehetett, hogy Ferenc pápa erre a drámai lépésre készül, hiszen júniusban az ő nyomására nevezték ki Barbara Jattas-t az igazgatóhelyettesi posztra a Vatikáni Múzeumban. Évente több mint 4 millió látogató keresi fel a Vatikáni Múzeumot, melynek része a Sixtus-kápolna is. Ebben a kápolnában választják meg a bíborosok a pápát – legutóbb épp Buenos Aires érsekét, aki az I. Ferenc nevet vette fel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez