You Tube-botrány Szaúd-Arábiában

Az év vége szenzációja Szaúd-Arábiában az a videó volt, melyen a nők csupa olyasmit csinálnak, ami tilos a sivatagi királyságban, ahol ragaszkodnak Mohamed próféta szigorú törvényeihez.

A nők nikábban kosárlabdáznak és kerékpároznak. Táncolnak a nyilvánosság előtt. A Hwages című videóban semmi olyasmit nem művelnek, ami erkölcstelennek minősülne másutt, de Szaúd-Arábiában, ahol a nők még autót sem vezethetnek, óriási vita kerekedett belőle.


Jóval több, mint kétmillióan látták eddig, pedig csak december 23 óta van fenn a You Tube-on. A rendező, Madzsed el Esza híres botrányfigurának számít, hiszen a rap követője a konzervatív királyságban. Most különösen a szemére vetik, hogy a “dekadens nyugati életformát reklámozza” Mohamed próféta szülőföldjén. Persze vannak más hangok is: a nők és a fiatalok lelkesednek a videóért, hiszen nem nagyon értik: miért számít Szaúd-Arábiában bűncselekménynek valami, ami más arab országban teljesen elfogadott – nem is beszélve Európáról vagy az Egyesült Államokról?!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez