Új programjával fiatal táncművészeket támogat az NKA

Új táncművészeti programot indít a Nemzeti Kulturális Alap a hazai hivatásos táncművészet fiatal alkotói, koreográfusai és előadóművészei számára. Erre 2017-ben 100 millió forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Alapnál.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke és Doncsev András alelnök sajtótájékoztatón jelentették be az új program indítását. A cél az, hogy a magyar táncművészeket olyan új lehetőségekhez juttassák, melyek segítenek a pályakezdésben és az előrejutásban.

A több éves program azt is célul tűzte ki, hogy segítse a tánc- és társművészetek együttműködését, a kutató- és alkotómunkát. Különlegesen fontos, mondta Balog Zoltán, hogy a program révén a fiatalabb generációkhoz – középiskolásokhoz és egyetemistákhoz – is közelebb kerüljön a tánc, a mozgáskultúra. Ennek egyik feltétele, hogy olyan új, modern és innovatív művek szülessenek, melyek ezt a közeget is meg tudják szólítani. Éppen ezért támogatja a program a nemzetközi kapcsolatok, az IT-technológiák felhasználását, az ehhez szükséges kutatásokat és az elkészült művek közönség elé jutását. Mint Doncsev András elmondta, a most hároméves Halmos Béla és Cseh Tamás Program eredményeinek és tapasztalatainak értékelése után vágtak bele az új programba.

Az NKA elnöke bízik benne, hogy akár az eddigi programok, az Imre Zoltán Program is megszólítja a fiatalabb generációkat. Ennek fényében akár a 100 milliós forrás bővítésére is lehetőség lesz majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez