Sós Csaba csütörtöktől az úszók szövetségi kapitánya

Ezentúl az úszóknál a mindenkori edzőbizottság vezetője látja el a kapitányi feladatokat. Az edzőbizottság vezetője, így az úszók szövetségi kapitánya Sós Csaba szakmai alelnök lett. Így a felnőtteknél Hargitay András, az utánpótlás válogatottnál Petrov Iván, a nyíltvízi szakágban pedig Gellért Gábor megbízatása megszűnt – derült ki a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülése után.

Az eddigi szövetségi kapitányokat tehát felmentették, és az úszósportot a jövőben egy héttagú edzőbizottság irányítja. Ennek vezetője, így az úszók szövetségi kapitánya csütörtöktől dr. Sós Csaba. Szintén ő lett a Szövetség szakmai alelnöke. Sós Csaba fogja kiválasztani az edzőbizottság tagjait, valószínűleg meghívót kap ide Hosszú Katinka edzője, Shane Tusup is.

Bienerth Gusztáv elnök és az új szövetségi kapitány, Sós Csaba.
Bienerth Gusztáv elnök és az új szövetségi kapitány, Sós Csaba.

Kérdésekre válaszolva Bienerth Gusztáv elnök elmondta, hogy a hamarosan elkészülő Dagály fantasztikus és mindent tud, ami korunkban egy uszodától elvárható. Hosszú Katinkával együtt járták be a megújult uszodát, ami bizonyítéka a javuló viszonynak.

elnok

Sós Csabát kérdezték az idei országos bajnokság helyszínéről is. A bajnokságnak nagy szerepe lesz a VB-n induló magyar csapat kiválasztásában. A helyszíne nem a Dagály, hanem valószínűleg egy vidéki város lesz.

dscf0019

Az új szövetségi kapitány elmondta, hogy a világbajnokság most alapvetően meghatározza a teendőiket, de hosszabb távra terveznek. A jövőbeli válogatási elveiről elárulta, hogy mindig a két legjobb A-szintest fogja javasolni a válogatottba, és miután kialakult a keret, abból kikerülni nem lehet – így a kerettagok azután már kizárólag az adott versenyre tudnak koncentrálni. A júliusi, hazai világbajnokságra az áprilisi országos bajnokság végéig lehet szintet úszni.

uszok

A hónap elején megválasztott szövetségi elnök, Bienerth Gusztáv arról is beszámolt, hogy az elnökségben most kettővel kevesebben vannak, Kiss László és Sass Katalin azonnali hatállyal lemondott posztjáról. Távozott a főtitkár, Szántó Éva is, aki a nyári vizes világbajnokság szervezőbizottságában betöltött ügyvezetői posztjára szeretne koncentrálni.

dscf0008

Az új elnökségi tagokat és a főtitkárt április 30-án, a MÚSZ éves rendes közgyűlésén választják majd meg, de lesz közgyűlés októberben is, azon a világbajnokságot értékelik majd és várhatóan elfogadják a 2024-ig szóló szakmai tervet is.

Fotó: KTGy

(Visited 17 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez