Olaszország 200 millió eurós alappal állítaná meg a menekülteket

Több afrikai országnak juttatnának segélyt az összegből, hogy azok megakadályozzák a menekültek útnak indulását.

A 200 millió eurós Afrika Alap főként Nigéria, Líbia és Tunézia kormányainak menne – cserébe azt várják tőlük, hogy növeljék az ellenőrzéseket határaikon, és „harcoljanak az emberkereskedelemmel és az illegális bevándorlással”. A segélyalappal főleg a biztonsági erők fejlesztését szeretnék támogatni, hogy az afrikai országok képesek legyenek megakadályozni, hogy továbbra is százezrek induljanak csónakokban Olaszország felé.

„Mi nem építünk falat a Földközi-tengerre – nem is tudnánk és nem is akarjuk megtenni” – mondta az olasz külügyminiszter, Angelino Alfano, utalva ezzel az amerikai-mexikói határra tervezett falépítésére. „Mi pénzt adunk ezeknek az országoknak, hogy csökkentsék az ide érkező illegális bevándorlók számát” – mondta az AFP hírügynökségnek a külügyminiszter.

2016-ben az olasz kormány adatai szerint 180.000 menekült érte el Olaszország partjait, ami felülmúlt minden eddigi rekordot. 2015-ben a Málta fővárosában, Vallettában tartott menekültügyi csúcstalálkozón már megállapodtak az afrikai országok és az EU vezetői egy 1.8 milliárd eurós alap létrehozásában. Ennek az volt a célja, hogy a migrációs problémákat a gyökerüknél kezelje, az azonban a mai napig tisztázatlan, hogy mi lett az alap sorsa, illetve milyen lépéseket tettek az afrikai országok a migráció kiváltó okainak orvoslására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez