Penelope Fillon: sosem voltam a férjem asszisztense!

Ezt nyilatkozta a legesélyesebb francia elnökjelölt neje tíz évvel ezelőtt egy brit lapnak. Férjét akkor nevezték ki Franciaország miniszterelnökének. Penelope Fillon asszony nyilatkozata akkor semmilyen érdeklődést sem keltett, de most eldöntheti az elnökválasztás kimenetelét Franciaországban.

A Canard Enchainé című lap ugyanis megírta: szép pénzt keresett az elnökjelölt neje azzal, hogy a férje asszisztense volt. A lap szerdai száma szerint Penelope Fillon asszony 1998 és 2013 között volt – némi megszakításokkal – a férje asszisztense. Ezalatt az idő alatt 831.440 eurót keresett! Közben pedig soha senki nem látta őt a parlamentben.

Franciaországban szabad családtagot alkalmazni asszisztensként, de fiktív munkáért nem lehet fizetést felvenni. Márpedig a Canard Enchainé szerint ez történt. Fillon a televízióban úgy nyilatkozott, hogy felesége otthon dolgozott, és sokat segített neki a beszédei megfogalmazásában.

Sosem dolgoztam a férjem kommunikációs munkatársaként – deklarálta Penelope Fillon a brit lapnak 2007-ben. A Sunday Telegraph újságírója megőrizte a hangfelvételt. Ezt megszerezte a közszolgálati televízió Párizsban. Csütörtökön este a a nézők is hallhatják majd a kínos nyilatkozatot. Francois Fillon mindennek ellenére közölte: nem lép vissza, csak akkor, ha az ügyészség vizsgálatot indít ellene korrupció miatt.

Az ügyészség és a rendőrség egyelőre csak előzetes vizsgálatot végez. Már kihallgatták mind Fillont, mind pedig a feleségét. A közvélemény-kutatás máris jelzi az eddig legesélyesebb jelölt visszaesését: jelentősen csökkent azok száma, akik rá szavaznának. Különösen az zavarja a közvéleményt, hogy a jobboldali előválasztás során Fillon azzal kampányolt, hogy ő Monsieur Tiszta Kéz.

Feljövőben van Emmanuel Macron egykori gazdasági miniszter. A szociálliberális politikus a baloldal számára túlságosan liberális volt, ezért hagyta ott a kormányt. A legfrissebb felmérés szerint ő kerülne be a második fordulóba Marine Le Pen asszony ellenfeleként. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal szemben republikánus egység szokott megvalósulni, vagyis a jobboldal és a baloldal félreteszi az ellentéteit, és egységesen a másik jelöltjére szavaz. Így győzte le fölényesen Chirac elnök Marine Le Pen édesapját 2002-ben. Franciaországban áprilisban tartják az elnökválasztást és ennek az egész Európai Unió számára fontos üzenete lehet, mert Marine Le Pen asszony elképzelhetőnek tartja hazája kilépését az EU-ból.

Fotó: Ouest France

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez