Trump szimbolikus szankciókat jelent be Irán ellen

A Reuters értesülései szerint az amerikai elnök hamarosan valóra váltja azt a fenyegetését, mely szerint semmit sem lehet kizárni Iránnal szemben. Ez akár katonai fenyegetés is lehet, hiszen Trump nemzetbiztonsági tanácsadója így értékelte a legutóbbi rakétakísérletet.

Khamenei ajatollah tanácsadója viszont kijelentette, hogy tapasztalatlan tanácsadók véleménye nem oszt és nem szoroz. Trump már a választási kampány során bírálta az Obama-kormányzatot, mert elfogadta azt az egyezményt, mely feloldotta a szankciókat Irán ellen. Trump álláspontja közelebb áll Izraeléhez. Netanjahu miniszterelnök súlyos stratégái hibának tekinti a megállapodást, melyet hat nagyhatalom (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország) írt alá Iránnal a nukleáris fegyverkezésről. Irán vállalta, hogy programját békés irányba fordítja és cserébe elérte a szankciók fokozatos feloldását.

Mit akar Trump? A Reuters értesülései szerint csak figyelmeztetni kívánja Iránt. Ezért vette fel arra a hetes listára, mely egyes muzulmán országok polgárait átmenetileg kitiltja Amerikából. Erre volt válasz az iráni rakétakísérlet. A nagyhatalmak és Irán közötti megállapodást Trump egyelőre nem kívánja megsérteni. Inkább szimbolikus gesztust kíván tenni. Veje, Jared Kushner jó kapcsolatot ápol az izraeli vezetőkkel, akiket az Irán elleni szankciók megnyugtatnának. Trump korábban, amikor főtanácsadóvá nevezte ki a Fehér Házba Jared Kushnert, úgy nyilatkozott, hogy veje képes a közel-keleti rendezésre is. Kushner éppúgy New York-i ingatlanvállalkozó volt mint Donald Trump, diplomáciai tapasztalata nincs. Pedig a közel-keleti rendezésbe már sok tapasztalt diplomata bicskája is beletört…

Fotó: az iráni központi bank épülete, Teherán / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez